Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu  Księga gości  Napisz do mnie Adresy kuchenne

MROŻONKI

DŻEMY, KONFITURY

 PRZYPRAWY

NALEWKI

CHUTNEY

  PRZYPRAWY


ASAFETIDA

Asafetida - przyprawa azjatycka otrzymywana z gumy wyciekającej z naciętych łodyg lub korzenia zapaliczki cuchnącej (łat. Ferula assa-foetida). Dla mnie asafetida pachnie niezbyt przyjemnie - raczej jak nieco "przerobiony" czosnek - po angielsku czasami nazywa się ją nawet "stinking gum", a po niemiecku "Stinkasant" - czyli jakby nie było dwa razy "śmierdzący" w nazwie - na szczęście śmierdzi tylko świeży - prażony jest całkiem przyjemny - a o ile wiem w takiej formie jest dostepny w Europie.
Przyprawa kojarzy się raczej z kuchnią Wschodu - zwłaszcza hinduską (jedzą ją bramini, którzy nie konsumują czosnku i cebuli ze względów "ideolo" oczywiście) i perska, ale ciekawostka - w średniowieczu służyła w Europie do przyprawiania jagnieciny. W hinduskiej kuchni używa się jej do dań wegetariańskich. Najlepiej używać z umiarem zamiast czosnku lub cebuli do potraw z grzybów i warzyw oraz smażonego lub pieczonego mięsa.
Szukać w sklepach z żywnością dla Hindusów, rzeczywiście dodają smaczku, ale nie pachnie w potrawie tak jak na surowo. 
Wydaje mi się ( z moich skromnych doświadczeń), ze nie jest niezbędna (asafoetida ) ale nie da się niczym innym zastąpić.
Herbatka