PRZYPRAWY
Asafetida - przyprawa azjatycka otrzymywana z
gumy wyciekającej z naciętych łodyg lub korzenia zapaliczki
cuchnącej (łat. Ferula assa-foetida). Dla mnie asafetida
pachnie niezbyt przyjemnie - raczej jak nieco
"przerobiony" czosnek - po angielsku czasami nazywa
się ją nawet "stinking gum", a po niemiecku
"Stinkasant" - czyli jakby nie było dwa razy
"śmierdzący" w
nazwie - na szczęście śmierdzi tylko świeży - prażony jest
całkiem przyjemny - a o ile wiem w takiej formie jest dostepny w
Europie.
Przyprawa kojarzy się raczej z kuchnią Wschodu - zwłaszcza
hinduską (jedzą ją bramini, którzy nie konsumują czosnku i
cebuli ze względów "ideolo" oczywiście) i perska, ale
ciekawostka - w średniowieczu służyła w Europie do
przyprawiania jagnieciny. W hinduskiej kuchni używa się jej do
dań wegetariańskich. Najlepiej używać z umiarem zamiast
czosnku lub cebuli do potraw z grzybów i warzyw oraz smażonego
lub pieczonego mięsa.
Szukać w sklepach z żywnością dla Hindusów, rzeczywiście dodają smaczku, ale
nie pachnie w potrawie tak jak na surowo.
Wydaje mi się ( z moich skromnych doświadczeń), ze nie jest niezbędna (asafoetida ) ale nie da
się niczym innym zastąpić.
Herbatka