Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu  Księga gości  Napisz do mnie Adresy kuchenne

MROŻONKI

DŻEMY, KONFITURY

CHUTNEY

NALEWKI

 PRZYPRAWY

  PRZYPRAWY


GLUTAMINIAN SODU

Glutaminian monosodowy
Jednosodowa sól kwasu glutaminowego używana w przetwórstwie spożywczym jako dodatek do podkreślania smaku (w skrócie MSG). Dostępny w handlu krystaliczny glutaminian jest monohydratem z dodatkiem cząsteczki wody hydratacyjnej. Glutaminian był dawniej produkowany z wodorostów w krajach Wschodu; obecnie otrzymuje się go głównie z glutenów zbożowych, jak gluten pszenny, kukurydziany i sojowy, a także z roztworów powstających przy produkcji cukru buraczanego oraz przez mikrobiologiczną fermentację węglowodanów.
Surowce wykorzystywane w największym stopniu do produkcji glutaminianu na skalę handlową to gluten pszenny i odcukrzona melasa z buraków cukrowych. Glutaminian monosodowy jest uznanym standardem przy identyfikacji przypraw w kilku handlowych recepturach spożywczych. Używa się go głównie do zup w puszkach i w proszku, oraz do niektórych wyrobów mięsnych, warzywnych, drobiowych i rybnych. Jest także tzw. sekretnym dodatkiem używanym przez wielu szefów kuchni słynnych restauracji i hoteli.
Pozdrawiam Jerzy - informacje z sieci