PRZYPRAWY |
PRZYPRAWY
Glutaminian monosodowy
Jednosodowa sól kwasu glutaminowego używana w przetwórstwie
spożywczym jako dodatek do podkreślania smaku (w skrócie MSG).
Dostępny w handlu krystaliczny glutaminian jest monohydratem z
dodatkiem cząsteczki wody hydratacyjnej. Glutaminian był
dawniej produkowany z wodorostów w krajach Wschodu; obecnie
otrzymuje się go głównie z glutenów zbożowych, jak gluten
pszenny, kukurydziany i sojowy, a także z roztworów
powstających przy produkcji cukru buraczanego oraz przez
mikrobiologiczną fermentację węglowodanów.
Surowce wykorzystywane w największym stopniu do produkcji
glutaminianu na skalę handlową to gluten pszenny i odcukrzona
melasa z buraków cukrowych. Glutaminian monosodowy jest uznanym
standardem przy identyfikacji przypraw w kilku handlowych
recepturach spożywczych. Używa się go głównie do zup w
puszkach i w proszku, oraz do niektórych wyrobów mięsnych,
warzywnych, drobiowych i rybnych. Jest także tzw. sekretnym
dodatkiem używanym przez wielu szefów kuchni słynnych
restauracji i hoteli.
Pozdrawiam Jerzy -
informacje z sieci