Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu Księga gości Napisz do mnie Adresy kuchenne

Zamrażanie warzyw i ziół

Przed zamrażaniem należy warzywa oczyścić, umyć, ewentualnie zblanszować, dokładnie osączyć.

Produkty

Przygotowanie

Okres przechowywania

Rozmrażanie

Sposób wykorzystania

w lodówce

w temp. pokojowej

Bakłażan obrać lub ze skórką, zblanszować lub obsmażyć

8-9 miesięcy

2-3 godziny

1 godzinę

zamrożony: do ratatouille, zapiekanek z warzywami; rozmrożony: do sałatek
Kalafior podzielić na różyczki, zblanszować 3-4 minuty, skropić sokiem z cytryny

3-10 miesięcy

3-4 godziny

1-2 godziny

zamrożony: do zup i warzyw na gorąco; rozmrożony: do sałatek
Fasolka szparagowa oczyścić z łyka, umyć, duże strąki pokroić, blanszować 3 minuty

3-12 miesięcy

1-2 godziny

45 minut

aby szybko rozmrozić: blanszować 1-2 minuty lub używać zamrożonej
Brokuły podzielić na różyczki, blanszować ok. 2 minut

9-12 miesięcy

2-3 godziny

1 godzinę

zamrożone: do zup, zapiekanek i warzyw na gorąco; rozmrożone: do sałatek
Groszek wyłuskać ze strąków, blanszować ok. 2 minut

9-12 miesięcy

1 godzinę

30 minut

zamrożony: do zup, sosów, zapiekanek; rozmrożony: do sałatek
Fenkuł przekroić na pół, blanszować 3-5 minut w wodzie z sokiem z cytryny

4-8 miesięcy

2-4 godziny

1-2 godziny

zamrożony: do warzyw na gorąco, rozmrożony: w dresingu do sałatek
Kalarepa pokroić w plastry lub słupki, blanszować 3 minuty, listki posiekać i także zamrozić

7-9 miesięcy

2-3 godziny

1-2 godziny

zamrożoną poddusić w bulionie, rozmrożoną podawać jako surówkę
Burak liściowy listki i łodygi blanszować 3 minuty, następnie pokroić

10-12 miesięcy

2-3 godziny

1-2 godziny

zamrożony dusić na maśle lub oleju, rozmrożonego użyć jako dodatek do farszów
Chrzan zamrażać całe korzenie lub starte skropione sokiem cytrynowym

4-6 miesięcy

1-2 godziny

30-60 minut

zamrożony starty do gorących sosów; zamrożony miksować ze śmietaną
Marchew pokroić w plastry lub słupki, blanszować ok. 3 minut

8-10 miesięcy

2-3 godziny

1-2 godziny

zamrożoną dusić na maśle lub w bulionie; zamrożoną dodać do sałatek
Por użyć tylko cienkich łodyg, pokroić w plasterki, blanszować 4-5 minut

 

2-3 godziny

1-2 godziny

zamrożony dusić w bulionie z innymi warzywami lub dodać do zapiekanek
Brukselka blanszować ok. 3 minuty

10-12 miesięcy

2-3 godziny

1-2 godziny

zamrożoną: do zup lub dusić na maśle lub z boczkiem lub dodać do gotowanych warzyw
Burak wyszorowany gotować 20 minut w osolonej wodzie, potem obrać i pokroić

10-12 miesięcy

2-3 godziny

1-2 godziny

zamrożony ugotować lub podgrzewać w zupie, rozmrożonego użyć do sałatek
Czerwona kapusta poszatkować, blanszować ok. 3 minut w wodzie z dodatkiem octu

8-10 miesięcy

1-2 godziny

1 godzinę

zamrożoną dusić na tłuszczu, rozmrożoną: do sałatek i surówek
Biała kapusta poszatkować, blanszować ok. 2 minut lub przyrządzić gotowe danie

blanszowana:8-10
miesięcy;
danie:3 miesi±ce

3-4 godziny

1-2 godziny

Zamrożoną: poddusić w tłuszczu lub bulionie, danie rozmrozić i podgrzać
Włoska kapusta całe liście zblanszować, po osączeniu ew. posiekać

8-10 miesięcy

2-3 godziny

1-2 godziny

zamrożoną gotować w bulionie, rozmrożonych liści użyć do gołąbków
Seler pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce, blanszować 1-2 minuty w wodzie z octem

6 miesięcy

1-2 godziny

1 godzinę

zamrożony: do zapiekanek, duszonych warzyw; rozmrożony: do sałatek
Szpinak umyć, blanszować 2 minuty, odcisnąć i ew. posiekać

10-12 miesięcy

1-2 godziny

1 godzinę

posiekanego użyć jako dodatku do zapiekanek i sosów, całe liście - do rolad
Rzodkiew pokroić na małe kawałki, blanszować 5 minut

4-5 miesięcy

3-4 godziny

2-3 godziny

zamrożoną dusić lub dodać do zapiekanek, rozmrożoną -dusić ok. 5 minut
Pomidor można zamrozić w całości lub sparzony i obrany zmiksować, ew. zagotować

całe: 1-2; puree: 10 miesięcy

całe: 1-2 godz.  puree: 10-12 godz. całe:30-45 minut puree:2-3 godziny

całe: do dań jednogarnkowych; puree: do zup i sosów

Cukinia pokroić w plastry, zamrażać surową lub zblanszowaną (ok.5 minut)

3-6 miesięcy

1-2 godziny

30-60 minut

zamrożoną: do zapiekanek lub warzyw duszonych; rozmrożoną: do sałatek
Kukurydza w kolbach nieduże, niezbyt dojrzałe kolby(15-20 cm) gotować 6-7 minut, osączyć

8-10 miesięcy

1-2 godziny

1 godzina

zamrożoną: wrzucić do wrzątku na 5-7 minut-do jedzenia w kolbach; rozmrożoną: na grilla
Zioła i zielenina dokładnie osączyć, osuszyć, posiekać, zamrażać w osobnych pojemnikach lub jako mieszanki (w pojemnikach)

3-4 miesięcy

-

-

zamrożonymi posypywać potrawy lub dodawać do sosów sałatkowych