Zamrażanie warzyw i ziół
Przed zamrażaniem należy warzywa oczyścić, umyć, ewentualnie zblanszować, dokładnie osączyć.
Produkty
Przygotowanie
Okres przechowywania Rozmrażanie
Sposób wykorzystania
w lodówce
w temp. pokojowej
Bakłażan obrać lub ze skórką, zblanszować lub obsmażyć 8-9 miesięcy
2-3 godziny
1 godzinę
zamrożony: do ratatouille, zapiekanek z warzywami; rozmrożony: do sałatek Kalafior podzielić na różyczki, zblanszować 3-4 minuty, skropić sokiem z cytryny 3-10 miesięcy
3-4 godziny
1-2 godziny
zamrożony: do zup i warzyw na gorąco; rozmrożony: do sałatek Fasolka szparagowa oczyścić z łyka, umyć, duże strąki pokroić, blanszować 3 minuty 3-12 miesięcy
1-2 godziny
45 minut
aby szybko rozmrozić: blanszować 1-2 minuty lub używać zamrożonej Brokuły podzielić na różyczki, blanszować ok. 2 minut 9-12 miesięcy
2-3 godziny
1 godzinę
zamrożone: do zup, zapiekanek i warzyw na gorąco; rozmrożone: do sałatek Groszek wyłuskać ze strąków, blanszować ok. 2 minut 9-12 miesięcy
1 godzinę
30 minut
zamrożony: do zup, sosów, zapiekanek; rozmrożony: do sałatek Fenkuł przekroić na pół, blanszować 3-5 minut w wodzie z sokiem z cytryny 4-8 miesięcy
2-4 godziny
1-2 godziny
zamrożony: do warzyw na gorąco, rozmrożony: w dresingu do sałatek Kalarepa pokroić w plastry lub słupki, blanszować 3 minuty, listki posiekać i także zamrozić 7-9 miesięcy
2-3 godziny
1-2 godziny
zamrożoną poddusić w bulionie, rozmrożoną podawać jako surówkę Burak liściowy listki i łodygi blanszować 3 minuty, następnie pokroić 10-12 miesięcy
2-3 godziny
1-2 godziny
zamrożony dusić na maśle lub oleju, rozmrożonego użyć jako dodatek do farszów Chrzan zamrażać całe korzenie lub starte skropione sokiem cytrynowym 4-6 miesięcy
1-2 godziny
30-60 minut
zamrożony starty do gorących sosów; zamrożony miksować ze śmietaną Marchew pokroić w plastry lub słupki, blanszować ok. 3 minut 8-10 miesięcy
2-3 godziny
1-2 godziny
zamrożoną dusić na maśle lub w bulionie; zamrożoną dodać do sałatek Por użyć tylko cienkich łodyg, pokroić w plasterki, blanszować 4-5 minut
2-3 godziny
1-2 godziny
zamrożony dusić w bulionie z innymi warzywami lub dodać do zapiekanek Brukselka blanszować ok. 3 minuty 10-12 miesięcy
2-3 godziny
1-2 godziny
zamrożoną: do zup lub dusić na maśle lub z boczkiem lub dodać do gotowanych warzyw Burak wyszorowany gotować 20 minut w osolonej wodzie, potem obrać i pokroić 10-12 miesięcy
2-3 godziny
1-2 godziny
zamrożony ugotować lub podgrzewać w zupie, rozmrożonego użyć do sałatek Czerwona kapusta poszatkować, blanszować ok. 3 minut w wodzie z dodatkiem octu 8-10 miesięcy
1-2 godziny
1 godzinę
zamrożoną dusić na tłuszczu, rozmrożoną: do sałatek i surówek Biała kapusta poszatkować, blanszować ok. 2 minut lub przyrządzić gotowe danie blanszowana:8-10
miesięcy;
danie:3 miesi±ce3-4 godziny
1-2 godziny
Zamrożoną: poddusić w tłuszczu lub bulionie, danie rozmrozić i podgrzać Włoska kapusta całe liście zblanszować, po osączeniu ew. posiekać 8-10 miesięcy
2-3 godziny
1-2 godziny
zamrożoną gotować w bulionie, rozmrożonych liści użyć do gołąbków Seler pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce, blanszować 1-2 minuty w wodzie z octem 6 miesięcy
1-2 godziny
1 godzinę
zamrożony: do zapiekanek, duszonych warzyw; rozmrożony: do sałatek Szpinak umyć, blanszować 2 minuty, odcisnąć i ew. posiekać 10-12 miesięcy
1-2 godziny
1 godzinę
posiekanego użyć jako dodatku do zapiekanek i sosów, całe liście - do rolad Rzodkiew pokroić na małe kawałki, blanszować 5 minut 4-5 miesięcy
3-4 godziny
2-3 godziny
zamrożoną dusić lub dodać do zapiekanek, rozmrożoną -dusić ok. 5 minut Pomidor można zamrozić w całości lub sparzony i obrany zmiksować, ew. zagotować całe: 1-2; puree: 10 miesięcy
całe: 1-2 godz. puree: 10-12 godz. całe:30-45 minut puree:2-3 godziny całe: do dań jednogarnkowych; puree: do zup i sosów
Cukinia pokroić w plastry, zamrażać surową lub zblanszowaną (ok.5 minut) 3-6 miesięcy
1-2 godziny
30-60 minut
zamrożoną: do zapiekanek lub warzyw duszonych; rozmrożoną: do sałatek Kukurydza w kolbach nieduże, niezbyt dojrzałe kolby(15-20 cm) gotować 6-7 minut, osączyć 8-10 miesięcy
1-2 godziny
1 godzina
zamrożoną: wrzucić do wrzątku na 5-7 minut-do jedzenia w kolbach; rozmrożoną: na grilla Zioła i zielenina dokładnie osączyć, osuszyć, posiekać, zamrażać w osobnych pojemnikach lub jako mieszanki (w pojemnikach) 3-4 miesięcy
-
-
zamrożonymi posypywać potrawy lub dodawać do sosów sałatkowych