GĘSI KACZKI INDYKI KURCZĘTA i KURY

PÓŁGĘSEK WĘDZONY

 

Po zabiciu i oczyszczeniu z pierza zostawić gęś do drugiego dnia, aby sadło dobrze zastygło i ulotnił się zapach świeżości.
Na drugi dzień wykrajać piersi jak można najwiękssze. Natrzeć półgęski z obu stron 1 łyżką soli zmieszaną 1/2 łyżeczki saletry i 1/2 łyżeczki cukru. Następnie włożyć je doo naczynia drewnianego (byle nie sosnowego) lub miski kamiennej, ułożyć ściśle, obłożyć liśćmi bobkowymi, wrzucić 5-6 ziarenek ziela angielskiego, przykryć denkiem i przycisnąć kamieniem. Tak przyrządzony półgęsek musi leżeć przez 6-7 dni, przzy czym po 3 dniach trzeba go przewrócić na drugą stronę.
Wyjęte ze słonego sosu, obsuszzyć przez 24 godziny, następnie zwinąć w rulon mięsem do środka i zeszyć bokami. Półgęsek owinąć papierem pergaminowym, obwiązać i oddać do uwędzenia w niezbyt gorącym i słabym dymie (3-4 dni).
Przed podaniem pokrajać w cienkie plastry.

wg Stefana Kuczyńskiego