RYBY - ŚLEDZIE
Śledź na sposób żydowski
Śledzie po jurszczyńsku
Śledź po słowiańsku
Śledź w musztardzie
Śledź w w zalewie miodowej
Śledź w sosie pomarańczowym
Śledzie wandowe
ŚLEDŹ W SOSIE POMARAŃCZOWYM
60 dkg solonych filetów śledziowych (matiasy), 3/4 szklanki mleka, 1 pomarańcza, 1 winne jabłko, kiszony ogórek, 3 - 4 łyżki majonezu, łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz;
Filety zalać mlekiem i odstawić na 2 - 3 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą.
Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać sosem, przykryć folią i odstawić na 1-2 godz. do lodówki.
wg Hanny SzymanderskiejŚLEDŹ W MUSZTARDZIE
4-6 wymoczonych filetów śledzia solonego, 4-5 łyżek słodkiej musztardy, 1 łyżka cukru, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 łyżka oleju, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka wody, pieprz.
Pokroić filety na 2 cm paski. Wymieszać cukier i musztardę. Wlewać powoli olej, stale mieszając. Wmieszać pozostałe składniki i zalać tym śledzie. Jeść najwcześniej na drugi dzień.
wg Barbara NalepaŚLEDZIE PO JURSZCZYŃSKU
czas przygotowania : 5 minut
paczka (300-500 g) filetów śledziowych w oleju (zdecydowanie polecam powszechnie dostępne matiasy firmy "LISNER"), 1-2 cebule, oliwki (najlepsze są firmy "ACORSA" z puszki), pieprz, 2 listki bobkowe, zioła prowansalskie, olej roślinny, może też być ząbek czosnku lub wymiennie świeża lub konserwowa papryka dla smakoszy,
butelka piwa do popicia.
Śledzie pokroić na dowolne kawałki, dodać pokrojoną cebulę, całe oliwki, listki bobkowe, posypać pieprzem i - nie żałując - ziołami prowansalskimi. Wszystko to zalać olejem i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, aby śledzie przesiąkły cebulą, po czym wstawić do lodówki. Spożywać schłodzone, koniecznie popijając piwem, inaczej po posiłku będziemy musieli wypić wiadro wody!.
wg Jana Kowalskiego - przepis z sieciŚLEDZIE PO SŁOWIAŃSKU
Przepis na 5 porcji
5 filetów śledziowych
ZALEWA : 1:10 ocet z wodą, ziele angielskie, liść laurowy, na 1l płynu - 3 łyżki cukru
SOS : seler, pietruszka (razem ok. 10 dkg), 1 jabłko, 2 cebule, 2 łyżki majonezu, 1 mały kefir (250g), kwasek cytrynowy, sól, pieprz, cukier
Składniki zalewy zagotować, ostudzić, zalać filety i odstawić na 1 dobę.
SOS : seler i pietruszkę ugotować na półtwardo, zetrzeć na grubej tarce. Cebule i jabłko pokroić w drobną kostkę, majonez wymieszać z kefirem, wymieszać z wszystkie składniki sosu. Śledzie odsączyć z zalewy. Polać sosem przed samym podaniem.
wg oryginalny przepis pana Sławomira Palmi - wieloletniego kucharza schroniska "Pod Muflonem"ŚLEDŹ NA SPOSÓB ŻYDOWSKI
7 - 8 solonych filetów śledziowych, 3/4 szklanki mleka, 1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki, winne jabłko, kiszony ogórek, 1 cebula, 3-4 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz, sól
Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć, pokroić w dzwonka. Mandarynki, jabłko, cebulę i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać równomiernie sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
wg Hanny SzymanderskiejŚLEDZIE W ZALEWIE MIODOWEJ
7-8 filetów śledziowych (matiasy), 2-3 łyżki octu, 3 spore cebule, 1 łyżka miodu, 3/4 szklanki oleju, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3/4 l wody;
Śledzie wymoczyć ok. 1 godziny, osączyć, pokroić na niewielkie kawałki.
ZALEWA : do wrzącej wody wrzucić listek, ziele, miód, drobniutko pokrojone cebule - gotować ok. 3 minut. Dodać ocet, gotować 2 minuty, odstawić, dolać olej, ostudzić.
Śledzie zalać zimną zalewą, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
wg Ireny "Paniusi" Góralczyk z KłodzkaŚLEDZIE WANDOWE
6 filetów śledzi w oleju, łyżka octu, 2 spore cebule, 2 łyżki cukru, 2 duże ząbki czosnku, 1 winne jabłko, 1 łyżka oleju, 3 duże łyżki śmietany, sól;
Śledzie pokroić na kawałki, pokropić octem. Cebule pokroić w cieniutkie półplasterki i wymieszać z cukrem. Poobierane jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek rozetrzeć z niewielką ilością soli. Wymieszać śledzie z cebulą, jabłkiem, czosnkiem, łyżką oleju. Ułożyć w salaterce i polać śmietaną. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Podawać z ziemniakami w mundurkach.
wg Wandy Chęć z KłodzkaSZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić......
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
CURRYSTRÖMMING (śledź curry)
600 g filetów śledziowych;
ZALEWA: 0,5 l wody, 1 dl octu (24%), 1 łyżka stołowa soli,
SOS: 2 dl majonezu, 2 dl kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, 1-2 łyżki curry, 1 kwaśne jabłko;
Wymieszać zalewę, włożyć śledzie i odstawić do lodówki na 12 godzin. Wymieszać majonez ze śmietana, curry i czosnkiem (ja mam taka praskę do wyciskania, na pewno można poszatkować) i obranym i poszatkowanym jabłkiem. Filety wyjąć z zalewy, osuszyć i włożyć do sosu. Po 12 godzinach w lodowce są do jedzenia.SAŁATKA BABCI PACHOLSKIEJ (to moja rodzona babcia)
2-3 filety śledzia solonego, 2 jabłka, 2-3 cebule, 2 jajka na twardo, 1 dl śmietany kwaśnej, pieprz
Wszystko poszatkować. Wymieszać. Podprawić śmietaną i wstawić do lodówki na kilka godzin.BRANTEVIKSSILL (Brantevik to jest taka osada nad Morzem Bałtyckim, na Österlen, nasi znajomi tam mieszkają)
1 kg filetów śledziowych
ZALEWA : 6 dl wody, 1 dl octu (24%), 2 łyżki soli,
MIESZANKA : 5 dl cukru, 40 zmiażdżonych ziaren pieprzu, 2 duże, poszatkowane cebule- zwykle, 2 duże, poszatkowane cebule czerwone, 1-2 łyżki pieprzu cytrynowego, 2 liście bobkowe, 1 duża wiązka poszatkowanego kopru
Włożyć filety do zalewy na noc w lodowce. Wyjąć, osuszyć. Wymiesza ingrediencje do mieszanki. Wkładać filety na przemian z mieszanka do słoika. Zostawić na kilka dni w lodowce.ŚLEDŹ YVONNE (koleżanka)
4 filety solone śledziowe,
ZALEWA: 0,5 szklanki soku z pomarańczy, 3-4 łyżki octu 24%, 0,5 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 0,5 szklanki wody;
starta skórka z pomarańczy, 1 drobno pokrojona cebulka
Zagotować zalewę, ostudzić. Pokroić śledzia na kawałki. W słoiku ułożyć śledzia, cebulkę i skórkę pomarańczową. Zalać zalewą i odstawić na jeden dzien. Pycha.ŚLEDŹ CYTRYNOWO-LIMETKOWY
6 filetów wymoczonych
Zalewa 1 : 1,5 dl wody, 5 łyżek octu 12%, 1dl cukru, 10 ziaren ziela angielskiego, 1 listek bobkowy, 1 cebula,
kilka pędów kopru
Zalewa 2 : 1 dl majonezu, 3 dl kwaśnej śmietany, skórka zdrapana z jednej limetki, 1 łyżka soku z limetki, skórka zdarta z jednej cytryny, 1 łyżka soku z cytryny
Zagotować zalewę 1 (bez koperku i cebuli). Zalać zimną zalewą śledzie, koper i pokrojona cebule i niech stoi jeden dzien.
Zmieszać ingrediencje do zalewy 2. Wyjąć filety z zalewy 1, pokroić na kawałki i wsadzić do zalewy 2. Posypać startą skórką i niech stoją kilka godzin.ŚLEDŹ GINOWY (z jałowcówką)
6-8 filetów śledziowych wymoczonych, 2 listki laurowe, 2 najchętniej czerwone cebule,
Zalewa: 0,5 dl octu 24%, 1-1,5 cukru, 1½ wody, 0,5 dl ginu czyli jałowcówki, 1,5 zmiażdżonych ziaren jałowca;
Zmieszać ocet z cukrem, wlać wrzącą wodę i miesząc aż się cukier rozpuści. Zmieszać gin z jałowcem. Wkładać na przemian kawałki śledzia i plasterki cebuli. Zalać zalewą, na koniec włożyć liście laurowe (bobkowe) i odstawić na 24 godziny.ŚLEDŹ Z GUNNEBO
1 kg solonego śledzia, szklanka majonezu, szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka pokruszonych ziaren jałowca, 3 listki laurowe, kieliszek ginu, kieliszek sherry, 1 łyżeczka soli, 1 szczypta pieprzu
Wymieszać wszystko za wyjątkiem śledzia. Włożyć do garnka kamiennego śledzia na przemian z sosem. Jeść po 2 dniach.ŚLEDŹ RABARBAROWY Z BORNHOLMU
60 dkg śledzia, 4 łyżki mąki, 2 łyżki ziaren gorczycy,
Zalewa: 75 dkg rabarbaru, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki octu 24%,
Do przybrania: 0,5 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
Popanierować śledzia mąką, solą i gorczyca. Włożyć do żaroodpornej formy, grzbietami do góry. Piec w 200°C przez 20 minut. Rabarbar zagotować z cukrem na małym gazie. Dodać ocet. Zalać ciepłego śledzia zalewą, posypać orzechami. Jeść na gorąco, ciepło i zimno.BRÄNNÖSILLl
60 dkg wymoczonych filetów
zalewa 1: 1 l wody, szklanka octu 24%, 0,5 szklanki grubej soli, 3 czubate łyżki cukru, 1 cebula najlepiej czerwona
zalewa 2: niecała szklanka oleju, 3-4 łyżki octu winnego z czerwonego wina, 0,5 szklanki sosu chici Heinza, 2 ząbki czosnku przeciśnięte albo posiekane, 2 łyżki francuskiej musztardy, 3 czubate łyżki posiekanego koperku
Zagotować zalewę 1, wystudzić i zalać nią śledzie. Odstawić na 2 dni. Odcedzić. Wymieszać zalewę 2 i zalać nią śledzie. Jeść na drugi dzien.KAVIARSTRÖMMING (śledź kawiorowy)
60 dkg filetów świeżych
Zalewa: 0,5 szklanki octu 12%, 0,5l wody, 1 łyżka soli,
Sos : 0,5 szklanki majonezu, 0,5 szklanka kwaśnej śmietany, 0,5 łyżeczki soli, 12-15 potłuczonych ziaren pieprzu, 2-3 łyżki pasty kawiorowej z tubki (jeżeli taka jest do dostania), 1 starty ząbek czosnku, 0,5 szklanki poszatkowanego koperku, 2 łyżki musztardy nie za ostrej, 2 łyżki drobno posiekanej cebulki, jajka pokrojone w ząbki do przybrania
Zamieszać składniki do zalewy. Zalać śledzia bez skóry i odstawić na noc. Od czasu do czasu przełożyć na druga stronę. Na drugi dzień wymieszać składniki do sosu. Wyjąć śledzia z zalewy, włożyć do słoika warstwę śledzia i warstwę sosu. Na drugi dzień można jeść. Przyozdobić jajkami.VÄSTERBOTTENSILLl (śledź z regionu Västerbotten)
40 dkg śledzia solonego, 0,5 szklanki majonezu, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, niecała szklanka drobno startego ostrego sera żółtego, 1-kilka ząbków czosnku, 1 łyżka musztardy francuskiej 1 szczypta pieprzu tureckiego, 1 szczypta pieprzu, 1szczypta soli;
Wymoczyć śledzia. Pokroić na małe kawałki. Zetrzeć ser, wycisnąć czosnek (ja mam taka praskę do przeciskania). Wymieszać wszystkie składniki na krem, dodać przyprawy. W słoiku ułożyć śledzia na przemian z kremem.ŚLEDŹ a la RUSSE (czyli po rusku)
40 dkg śledzia solonego wymoczonego, szklanka kwaśnej śmietany, 0,5 szklanki śmietany kremówki, 1 ogórek kiszony albo konserwowy, 1 burak konserwowy, 1 jajko na twardo, 2 łyżki posiekanej pietruszki albo koperku
Pokroić śledzie na kawałki. Położyć na półmisku. Ubić kremówkę i pomieszać ze śmietaną kwaśną. Rozsmarować na śledziach. Posiekać resztę i posypać tym śledzie.GUBBRÖRA (mieszanka chłopa, nie rolnika)
1 puszka ansjovis, 3 jajka na twardo, 1 najchętniej czerwona cebula (można zwykłą), 0,5 pora, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki sosu chili (takiego Heinza), 0,5 pokrojonej pietruszki, 4-6 kromek chleba razowego ciemnego;
Wszystko pokroić i wymieszać z majonezem, śmietaną i såsem chili. Nałożyć na chleb i zjeść ze smakiem ;))SAŁATKA OJCA BENGTA (Bengt to nasz przyjaciel, też lekarz, a jego ojciec to profesor anatomii na uniwersytecie w Lundzie)
2 jajka na twardo, 2 pomidory, puszka ansjovis, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki sosu chili, 1 dl majonezu
Posiekać, wymieszać, podawać z chlebem.TORT ŚLEDZIOWY (skanski) - przepis mam z książki "Skanskie morderstwa śledziowe" wydanej przez skanską Akademie Śledziową (Academia Harengi Scaniensis)- zgromadzenie kilkunastu panów rożnych zawodów i zainteresowań, których łączy miłość do śledzi.
1 puszka ansjovis, 3 dl śmietany kremowki, 1 dl poszatkowanego szczypiorku, 1 szczypta pieprzu;
Ubić śmietanę. Poszatkować śledzia. Wymieszać ze śmietaną, szczypiorkiem i pieprzem. Wlać do okrąglej tortownicy. Zamrozić na co najmniej 6 godzin. Przybrać plasterkami cytryny i szczypiorkiem przed podaniem.
Smacznego - Monisiątko - (Monika Wandzel) - przepisy z pl.rec.kuchnia
Copyright (c) 1996-2001 DanaB
Strona aktualizowana 19.06.2001