Opowieści znad talerza   Okolica na talerzu  Księga gości Sklep   Adresy kuchenne SPIS POTRAW
SAŁATKI   JARZYNY

BAKŁAŻANY


 PRZYSTAWKA Z BAKŁAŻANA
Przepis na 1 osobę
1 bakłażan, opakowanie gęstego jogurtu lub serka dwukrotnie mielonego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina chili
Bakłażana włożyć do piekarnika na 20 minut. Czosnek zetrzeć  na  wieczku od słoka typu Weck. Bakłażana po opieczeniu od razu obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem, startym czosnkiem, solą, pieprzem. Na wierzchu skropić oliwą z
odrobiną chili. Najlepiej smakuje z ciepłym chlebkiem tureckim, pitą, albo białą bułką.

 

NALEŚNIKI  a'la crepse Z BAKŁAŻANAMI
Ciasto naleśnikowe:  2/3 szkl. mąki, szczypta soli, 1 jajko, 300 ml mleka
Wszystko połączyć i wymieszać np. mikserem - odstawić na ok. 1 godz.
FARSZ:  0,5 kg bakłażanów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona papryka, 3 średniej wielkości pomidory (mogą też być z puszki), 2-3 łyżeczki kolendry, trochę pieprzu, trochę oliwy
Bakłażany obrać i pokroić w kostkę. Posypać solą. Po ok. 1/2 godz. opłukać zimną wodą, odsączyć i  wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać zmiażdżony czosnek i  paprykę pokrojoną w paski. Wrzucić bakłażany. Doprawić wszystko kolendrą i pieprzem. Dusić ok. 30 min, aż prawe cały sok wyparuje. Usmażyć ok 12 naleśników. Po usmażeniu przekładam je papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nałożyć farsz na naleśniki i dowolnie zwinąć/złożyć. I zamrozić :-). Można je jeszcze przed zamrożeniem popanierować w jajku i tartej bułce. Potem wystarczy tylko wrzucić je na 20-30 min. do piekarniki (200°C) i danie gotowe :-). Ewentualnie przysmażyć na patelni :))
Przepis z sieci

MELITZANOSALATA czyli grecka pasta bakłażanowa 
2 duże bakłażany, 4 ząbki czosnku (duże), 50 ml oliwy z oliwek extra vergine, 1 łyżka octu winnego białego, 1/2 łyżeczki cukru, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, drobno posiekane czarne oliwki (opcjonalnie), drobno posiekana natka pietruszki
Piekarnik rozgrzać do 200 °C i na natłuszczoną blachę ułożyć ponakłuwane widelcem bakłażany - piec ok. godziny, aż skórka zrobi się bardzo czarna, a całość bardzo miękka. Wyjąć bakłażany z piekarnika i włożyć do papierowej torby, zamknąć ją - pozwalamy im ochłonąć ;-). Następnie obrać je ze skórki (trochę babraniny przy tym jest), usunąć duże gniazda nasienne, jeśli są. Zmiksować  na gładką masę miąższ bakłażanów i czosnek, a następnie cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewać oliwę i ocet. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. 
Podawać jako przystawkę, posypana oliwkami i natka - je się z pita albo z bagietka.
Przepis z sieci


TURECKI ZACHWYT IMAMA
4 średnie bakłażany, sól i c zarny pieprz, 150 ml oliwy, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 łyżeczka cukru,  2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku, 2 papryczki pepperoni
Bakłażany umyć, odciąć nasady łodyg i obrać wzdłuż nich skórkę pasami, co 2 cm., włożyć na 15 min. do posolonej wody, wyjąć, osuszyć. Naciąć bakłażany z jednej strony głęboko wzdłuż, tak aby powstała "kieszonka". Przez 5 minut obsmażać ze wszystkich stron na oliwie. Wyjąć z oliwy i ułożyć przecięciem do góry na natłuszczonej żaroodpornej formie. Cebulę obrać i pokroić na cienkie talarki. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek podsmażyć na oliwie pozostałej od smażenia bakłażanów. Zdjąć z ognia, dodać pomidory, cukier, natkę  i paprykę,
doprawić solą i pieprzem. Bakłażany napełnić farszem warzywnym, resztę farszu położyć na wierzchu i na każdym bakłażanie położyć polówkę pepperoni
bez pestek. Pozostały na patelni sos wymieszać ze szklanka wody i wlać do formy. Bakłażany zapiekać przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przybrać natka i podawać w formie, w której się zapiekały.
Przepis z sieci

... MARYNOWANE Z NADZIENIEM
Młode bakłażany  wielkości gruszki  gotować w wodzie tak z godzinkę ..(chyba :p ),  później przeciąć wzdłuż, ale tak,  żeby dwie połówki nadal ze sobą były połączone .. :)
Ok, a teraz solimy w środku, znowu łączymy te dwie połówki i układamy obok siebie; jakimś materiałem bawełnianym białym nakryć i obtoczyć czymś bardzo ciężkim do 30 kg, trzymać tak dwa dni ..ale uwaga z tego będzie wydobywała się czarna woda (znowu jak przy smażeniu). Po dwóch dniach   będziemy mieli sprasowane bakłażanki :) 
W tym czasie przygotujemy nadzienie: 
papryka czerwona suszona siekana , orzech włoski łamany bez twardych części, :) , czosnek krojony w kostkę, oczywiście najwięcej papryki  a reszta to do gustu ... mieszamy ze sobą i dodajemy oliwę  z oliwek .... Sprasowane bakłażany nadziewamy  i układamy w słoiku tak,  żeby było do pełna, odwracamy do góry nogami i tak trzymamy z 2 dni w chłodnym miejscu. Później odwracamy, zalewamy olejem .. (nie koniecznie całkowicie z oliwek,  może być mieszany)  i tak trzymamy z tydzień w tym oleju i już możemy jeść, będzie trochę kwaśne, ale na pewno nie zepsute.  Aha, to się je z chlebkiem np. pita  i wcale nie jest aż taka kaloryczna potrawa. Znajomi z Polski,  którzy to zjedli u mnie, to nie mogli odczepić się od tego,  no i prawie była kłótnia przy stole kto miał większy kawałek :))))
Aha,  bardzo ważna rzecz ... rodzaj bakłażanów: ma być w paski jasno bordowe ...
Aniołek - przepis z pl.rec.kuchnia


GRUSZKA MIŁOSNA Z KREWETKAMI Magiczna Kuchnia nr 2/1998
2 nieduże bakłażany, 2 szklanki małych krewetek, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/2 szklanki majonezu, 1/3 szklanki tartego parmezanu, 1/3 szklanki tartej bułki, 1 łyżka świeżej lub 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól
Bakłażany opiec ze wszystkich stron w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Obrać ze skórki, ostudzić, każdy przekroić na pół i wydrążyć zostawiając dwucentymetrową ściankę. Wypełnić wydrążenie osączonymi krewetkami. Ułożyć bakłażany w żaroodpornym naczyniu. Śmietanę wymieszać z majonezem i tym sosem polać bakłażany, posypać parmezanem, tartą bułką i bazylią. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 °C.
wg Magicznej Kuchni nr 2/1998


BAKŁAŻANY ZAPIEKANE NADZIEWANE
1 kg bakłażanów, 2 łyżki tłuszczu, 30 dkg świeżych grzybów, 1 jajko, 1 duża cebula
2 łyżki bułki tartej (może być 15 dkg ryżu ugotowanego na sypko), 2 łyżki siekanej natki pietruszki, koperku i siekanego szczypiorku, 1/8 l śmietany, sól, pieprz
Młode, świeże bakłażany umyć, obrać, pokrajać wzdłuż na połówki, posolić, odstawić na ok. 30 minut. Opłukać bieżącą wodą, wyjąć łyżeczką miąższ, posiekać. Grzyby dokładnie opłukać, przyciąć trzony w cienkie paseczki. Dodać pokrajaną w krążki cebulę, tłuszcz, miąższ z bakłażanów, dusić do miękkości, dodać sól i pieprz. Grzyby ostudzić, połączyć z jajem, tartą bułką i siekaną zieleniną, starannie wymieszać. Nakładać połówki bakłażanów, ułożyć w płaskim rondlu, wlać 3-4 łyżki wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
Przed podaniem zalać gęstą śmietaną osoloną, chwilę zapiekać i wyjąć.
Wyłożyć na półmisek, oblać z wierzchu sosem, posypać siekaną zieleniną.
Przepis własny

BAKŁAŻANY FASZEROWANE
2 bakłażany, po 1 czerwonej i zielonej papryce, oliwki, natka pietruszki, pomidor, 2-3 anchois, tarta bułka, oregano, ser mozzarella 
Wnętrze bakłażanów posolić, odłożyć do ocieknięcia, żeby straciły goryczkę. Po 15 minutach starannie opłukać, osuszyć i posmarować oliwą. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Natkę posiekać, oliwki pokroić w krążki lub tylko na połówki. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Anchois pokroić w paseczki. W misce wymieszać farsz: paprykę, natkę, oliwki, tarta bulka, oregano, pomidor, można dodać  trochę oliwy. Tym napełnić bakłażany. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie na wierzch położyć ser mozzarella i zapiekać, aż ser się zrumieni.
Kaśka

CHRUPIĄCE ZAWIJASY Z KURCZAKIEM
dla 4 osób
1 mały bakłażan, 5 dużych łyżek oleju słonecznikowego, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 4 małe obrane ze skóry filety kurczaka, 
12 świeżych liści bazylii, 8 plasterków bekonu, 1 mała drobno pokrojona cebula, 1 rozgnieciony ząbek czosnku,  1 czerwona i 1 zielona papryka oczyszczone i pokrojone w kostki, 1 pokrojona w kostki cykoria, 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
Pokroić bakłażan na długie plasterki. Posolić i zostawić na durszlaku na 30 minut. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie usmażyć plastry bakłażana na oleju, żeby były miękkie i brązowe. Osączyć na papierowym ręczniku. Posolić kurczaka, przykryć liśćmi bazylii, owinąć w plasterki bakłażana i bekonu, popieprzyć. Rozgrzać 1 łyżkę oleju w garnku i Posolić zawijanki z każdej strony, aż się zrobią chrupiące. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek przykrywką i gotować jeszcze przez 15 minut. Rozgrzać na patelni pozostały olej i Posolić w nim cebulę, czosnek, paprykę i cukinie, żeby były miękkie. Posolić, dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez dwie minuty. Podawać kurczaka na gotowanych warzywach.
AgataW.

Copyright (c) 1996-2003 DanaB
Strona aktualizowana 06.03.2003