Napoje zimne, ciepłe i gorące
![](07green.gif)
NAPOJE ZIMNE
KRUSZON BANANOWY
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
4 dojrzałe banany, sok z jednej cytryny lub limetki, butelka lekkiego wina
brzoskwiniowego, 0,5 l soku bananowego, 1 butelka szampana, woda mineralna
Banany obrać, pokroić w plasterki, włożyć do czary przeznaczonej na kruszon i zalać sokiem
z cytryny (lub limetki) oraz połową porcji wina. Odstawić na 30 min. do zmacerowania. Na krótko
przed podaniem dopełnić pozostałym winem oraz szampanem. Pije się go z wodą mineralną i kostkami
lodu.
![](07green.gif)
KRUSZON Z JABŁKAMI I KIWI
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
6 owoców kiwi, duże winne jabłka, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2,5 l lekkiego wina
jabłokwego, 1/8 l dobrego winiaku, 1 butelka szampana
woda mineralna
Kiwi oraz jabłka obrać, pokroić w plastry lub kosteczki. Zalać sokiem z cytryny, winiakiem
i winem jabłkowym. Odstawić na 4 godziny do przemacerowania. Dopełnić dobrze schłodzonym
szampanem i (lub) wodą mineralną.
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
KWAS CHLEBOWY
4 kg wysuszonego chleba razowego, 10 l wody, 5 dkg drożdży, 80 dkg cukru, sok
z 2-3 cytryn, dużych rodzynek tyle, co butelek
Wysuszony chleb zrumienić w piecu, pokruszyć na małe kawałki, wrzucić do drewnianej baryłki i zalać wrzącą wodą.
Po ostygnięciu wlać rozdrobnione w wodzie drożdże. Po 12 godzinach przecedzić, dodać cukru, soku z cytryn. Zostawić na 12 godzin (latem na 9),
przecedzić płyn i wlać do butelek z grubego szkła, najlepiej z porcelanowymi korkami. Do każdej butelki wrzucić po 1 dużym rodzynku, zakorkować mocno i odstawić w chłodne miejsce.
Po 24 godzinach napój jest gotowy.
Taki kwas w piwnicy można długo przechowywać.
Przepis wg Aliny Gniewkowskiej "Współczesna Kuchnia Polska" wyd. z 1927r
NAPÓJ PO HULANCE
Przepis na ok. 1/2 napoju
1 szklanka soku z kiszonej kapusty, 1 szklanka soku pomidorowego, 1 łyżeczka cukru,
kilka kropli sosu Worchester, kilka kropli sosu sojowego, szczypta soli.
Wszystkie składniki wlać do wysokiego naczynia, mocno wymieszać i schłodzić.
Wyśmienite na niedobór witaminy C spowodowany nadmierną ilością alkoholu w organizmie
!!!
Przepis własny
![dogóry](arro34n2.gif)
KOMPOT WIGILIJNY Z SUSZU
Proporcje na ok. 10 porcji
25 dkg suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele, rodzynki), kilka goździków, kawałek cynamonu, 1/2 szklanki cukru, 2 1/2 l wody
Wodę zagotować z goździkami i cynamonem, wsypać cukier. Do wrzątku wrzucić owoce, gotować 2-3 minuty. Odstawić pod przykryciem, żeby owoce napęczniały. Nałożyć owoce do kompotierek, zalać syropem. Podawać ciepły.
Przepis własny
![](07green.gif)
KOMPOT Z SUSZONYCH FIG, MORELI I GRUSZEK
Proporcje na ok. 6 porcji
6 suszonych moreli, 4 połówki suszonych gruszek, 4 figi, kilka goździków, kawałek cynamonu, 1/2 szklanki cukru, 1 1/2 l wody
Figi i morele przekroić na połówki, gruszki podzielić na mniejsze cząstki.
Wodę zagotować z goździkami i cynamonem, wsypać cukier. Do wrzątku wrzucić owoce, gotować 2-3 minuty. Odstawić pod przykryciem, żeby owoce napęczniały. Nałożyć owoce do kompotierek, zalać syropem. Podawać ciepły.
Przepis własny
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
MLEKO MIGDAŁOWE
Proporcje na 2 porcje
20 g migdałów, 400 ml pełnotłustego mleka, 1 łyżka miodu,
1-2 krople aromatu migdałowego
Migdały zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę. Na mocno rozgrzanej, suchej
patelni zrumienić lekko migdały, cały czas mieszając, po czym drobno
zemleć. Zmieszać mleko z miodem, dodać migdały i aromat, wszystko
dokładnie wymieszać. Podawać ze słomkami.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
NAPÓJ GRUSZKOWO - CYNAMONOWY
Proporcje na 2 porcje
1 dojrzała soczysta gruszka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki słodkiej śmietanki, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 200 ml
mleka
Gruszkę umyć, obrać, wykroić gniazda, pokroić na kawałki i zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym
i sokiem z cytryny. Nadal miksując dodawać śmietanę i cynamon, a zwalniając obroty miksera do
najniższego poziomu dodawać mleko. Podawać ze słomkami.
wg Joanna Sereinig
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
KARDYNAŁ
Proporcje na 2 porcje
100 g truskawek, 50 g malin, 1 łyżka cukru, 250 ml bardzo zimnego, pełnotłustego
mleka, 1-2 łyżki bitej śmietany, 1 łyżeczka posiekanych migdałów, 1 łyżeczka posiekanych
pistacji
Owoce rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem. Mleko ubić w dzbanku ręczną trzepaczką na pianę.
Ciągle mieszając, dodawać rozgniecione owoce. Napój rozlać do wysokich szklanek, każdą przybrać
bitą śmietaną, oprószyć bakaliami i podawać z grubymi słomkami.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
MELBA Z BRZOSKWINIAMI
Proporcje na 2 porcje
50 g malin, 1 łyżeczka cukru, 1 duża brzoskwinia, 2 łyżki słodkiej
śmietanki, 2 kulki lodów waniliowych, 200 ml bardzo zimnego, pełnotłustego mleka
2 maliny odłożyć do dekoracji, resztę rozgnieść widelcem, połączyć z
połową cukru i rozłożyć na dno dwóch szklanek. Brzoskwinie sparzyć,
zdjąć skórkę, rozkroić, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki i
dokładnie zmiksować ze śmietaną i resztą cukru. Mus przełożyć do dzbanka,
dodać lody i całość ubić na krem. Dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Napój rozlać do szklanek, a na wierzch położyć malinę. Podawać z grubymi
słomkami.
![](07green.gif)
Może te przepisy są nieco pracochłonne, ale myślę, że godne polecenia.
Gdybyś była zainteresowana (lub ktoś inny), to mogę podesłać
jeszcze wiele innych - na bazie jogurtu, kwaśnego mleka, kefiru lub
maślanki. Mam też przepisy na koktajle z przetworów mlecznych na
pikantnie (tj. z dodatkiem warzyw czy ziół) oraz na alkoholowe napoje z
dodatkiem mleka.
Zgodnie z obietnicą, przedstawiam kilka receptur na koktajle z kefirem,
maślanką, jogurtem i kwaśnym mlekiem. Uprzedzam, że części z nich
jeszcze nie próbowałam, ale jak na mój gust, wszystkie przedstawiają się
bardzo interesująco.
Nie podaję szczegółowych proporcji, bo jestem zdania, że każdy lubi
trochę inaczej...
![dogóry](arro34n2.gif)
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
NAPÓJ KEFIROWO - JAGODOWY
Proporcje na 2 porcje
Przebrane borówki zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z
cytryny, na końcu dodawać kefir. Wlewać do wysokich szkalnek z kostkami
lodu, ozdobić bitą śmietaną.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
NAPÓJ MORELOWO - KEFIROWY
Proporcje na 2 porcje
Morele zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem pomarańczowym
(mniej więcej 3 łyżki na 2 średnie owoce), pod koniec dodać kefir.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
KOKTAJL MANDARYKOWY
Proporcje na 2 porcje
Mandarynki z puszki osączyć z soku, zmiksować z cukrem i sokiem z
cytryny, pod koniec dodać kefir.
wg Joanna Sereinig
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
NAPÓJ RÓŻANO - POMARAŃCZOWY
Proporcje na 2 porcje
2 łyżki marmolady/konfitury z owoców róży wymieszać z sokiem z 1
pomarańczy i cukrem, wlać kefir i wymieszać ręczną ubijaczką do piany.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
NAPÓJ MALINOWY
Proporcje na 2 porcje
Maliny zmiksować z niewielką ilością syropu malinowego i maślanką,
podawać w wysokich szklankach, przybrane bitą śmietaną i całą maliną.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
TROPIKALNE SŁOŃCE
Proporcje na 2 porcje
Sok z połowy różowego grejpfruta zmiksować z miąższem 1 niewielkiego mango i cukrem, pod koniec dodać maślankę. W
kieliszku przybrać
listkiem melisy lub mięty.
wg Joanna Sereinig
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
TROPICANA
Proporcje na 2 porcje
150 g plasterków ananasa z puszki osączyć z soku (1 odłożyć do
dekoracji), zmiksować z sokiem z 1/2 grejpfruta, cukrem i 1 łyżeczką
wiórków kokosowych, pod koniec dodając 250 g maślanki. Rozlać do
wysokich szklanek z kostkami lodu, przybrać połówkami krążka ananasa.
Podawać ze słomką.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
KOKTAJL CYTRUSOWY
Proporcje na 2 porcje
1 mandarynkę dokładnie oczyścić, pozbawić ew. pestek i pokroić drobno.
Zmiksować ją wraz z sokiem z 1 grejpfruta, odrobiną startej skórki cytrynowej i cukrem, pod koniec dodać maślankę.
Podawać ze słomką.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
BLONDYNKA
Proporcje na 2 porcje
2 morele i 1 brzoskwinię pokroić w kawałki, zmiksować z cukrem, cukrem
waniliowym i sokiem z cytryny, pod koniec dodać maślankę. Do wysokich
szklanek włożyć po gałce lodów waniliowych, wlać koktajl i podawać ze
słomką.
wg Joanna Sereinig
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
NAPÓJ POMARAŃCZOWO - BANANOWY
Proporcje na 2 porcje
Banana zmiksować z sokiem z pomarańczy, dodać cukier, cukier waniliowy i
maślankę, ponownie zmiksować.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
CITRONELLA
Proporcje na 2 porcje
2-3 kulki lodów cytrynowych włożyć do miski, utrzeć na krem wraz z
cukrem i sokiem cytrynowym. Mieszając dodać maślankę i rozlać do
szklanek. Przybrać spiralkami ze skórki z cytryny.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
NAPÓJ TRUSKAWKOWO - POMARAŃCZOWY
Proporcje na 2 porcje
Truskawki zmiksować z sokiem pomarańczowym, cukrem, startą skórką z
cytryny, dodać maślankę i wymieszać.
wg Joanna Sereinig
Truskawkowo-jogortowe
smoothie
500 gr truskawek, oczyszczonych i przekrojonych na pol
330 ml jogurtu waniliowego
2 lyzki stolowe miodu
3 kawalki lodu (ja akurat dodalam wiecej ;)
Wlozyc truskawki do torebki foliowej i do zamrazalnika na 30 minut, albo
do czasu az truskawski maja oszronione brzegi. Jogurt rowniez zmrozic
przez 30 minut.
W mikserze (program 'blender', jak to jest po polsku?), polaczyc
truskawski, miod, polowe jogurtu. Miksowac az owoce sa bardzo drobno
skrojone. Dodac lod i reszte jogurtu i mieszac az napoj jest plynny.
Podawac od razu.
Bananowo-ananasowy smoothie
1 duzy, dojrzaly banan
szklanka (o pojemnosci 220 ml) pokrojonego swiezego ananasa
3 lyzki stolowe pokrojonego (skystalizowanego?!) imbiru
440 ml mleka
3 kawalki lodu
Pokroic banana w cienkie plastry. Przelozyc do torebki, dodac do niej
ananasa i mrozic przez 30 minut, lub do czasu gdy sa owoce sa oszronione
na brzegach.
W mikserze polaczyc owoce i imbir z 100 ml mleka. Miksowac dosc krotko.
Dodac lod i reszte mleka i miksowac az koktajl nabierze wlasciwej
konsystencji. Podawac natychmiast.
Smacznego :)
___________________________________________________________________
>> Maja Czabanska -*- [elca@buka.org] -*- [http://elca.buka.org]jagodowe
smoothie. Zasada robienia jest taka sama
;)
2 szklanki (po 220 ml) jagod
440 ml jogurtu
220 ml soku pomaranczowego
3 kawalki lodu
2 lyzki stolowe miodu
Owoce na 30 min do zamrazalnika. Jogurt rowniez. W mikserze polaczyc
jagody, jogurt i polowe soku pomaranczowego. Miksowac az jagody sa
drobniutkie. Dodac lod, pozostala czesc soku i miod. Miksowac na gladko.
:)
___________________________________________________________________
>> Maja Czabanska -*- [elca@buka.org] -*- [http://elca.buka.org]
![](07green.gif)
MISS MARPLE
W dzbanku wymieszać 2 łyżki słodzonego musu jabłkowego, 2 łyżki soku
jabłkowego, sok cytrynowy, cukier waniliowy i szczyptę mielonego
cynamonu. Domieszać do tego 150 g chudego jogurtu i rozlać napój do
szklanek. Przybrać bitą śmietaną i tartą czekoladą.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
NAPÓJ BANANOWO - JABŁKOWY
Proporcje na 2 porcje
1/2 małego banana zmiksować z pokrojonym w kawałki 1 małym jabłkiem,
cukrem i sokiem z cytryny, pod koniec dodawać kwaśne mleko. Wlać do
wysokich szklanek z kostkami lodu i podawać ze słomką.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
KOKTAJL WANILIOWO - TRUSKAWKOWY
Proporcje na 2 porcje
Kwaśne mleko dokładnie wymieszać z pełnotłustym mlekiem słodkim i
śmietaną (mniej więcej w proporcjach 200g: 5 łyżek). Z laski wanilii
wyskrobać miąższ i dodać do mleka wraz z cukrem waniliowym i cukrem. Do
wysokich szklanek włożyć po 2 kulki lodów truskawkowych, zalać napojem,
przybrać całymi truskawkami.
------------------------------------
Ufffffffff...
To na razie tyle.
Następnym razem podam parę pomysłów na koktajle pikantne,
warzywno-ziołowe.
wg Joanna Sereinig
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
AS KARO
Wymieszać 100 ml soku z czerwonych buraczków, 100 ml niesłodzonego soku
z marchwi i 100 ml kefiru, doprawić sokiem z cytryny, solą, białym
pieprzem i mielonym kminkiem. Wlewać do szklanek z kostką lodu i
przybrać zieloną pietruszką.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
KRASNOLUDEK
W dzbanku wymieszać 100 ml soku z selera i 100 ml niesłodzonego soku z
marchwi. W mikserze zmiksować 1 cebulę, nieduży korzeń pietruszki
(drobno pokrojony), posiekaną zieloną cebulkę (trybulkę) i sok
cytrynowy. Zwalniając obroty dolać maślankę, potem wszystko dokładnie
wymieszać z sokami jarzynowymi, doprawić solą i białym pieprzem.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
PIKANTNY NAPÓJ OGÓRKOWY
250 g ogórków sałatkowych obrać, pokroić w kostki, zmiksować z dodatkiem
posiekanej główki cebuli, 1 ząbku czosnku, posiekanego szczypiorku,
listków melisy do smaku, soku cytrynowego i białego serka ziołowego (1
łyżka). Miksując na najwyższych obrotach dodać 150 g kwaśnego mleka.
Doprawić solą i pieprzem, podawać w szampankach.
wg Joanna Sereinig
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
JOGGERDRINK
Sok jarzynowy (1 szklanka) wymieszać z 200 g maślanki, sokiem cytrynowym
i utartym chrzanem. Doprawić solą i białym pieprzem, podawać w wysokich
szklankach ze słomkami, posypane siekanym szczypiorkiem.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
NAPÓJ PAPRYKOWY
Niedużą czerwoną paprykę umyć, przekroić, dokładnie usunąć pestki i
białe części, pokroić w kosteczkę. 1 mały pomidor pokroić w kawałki,
cebulę przekroić na pół, ząbek czosnku takoż. Zmiksować wszystko wraz z
listkami melisy, sokiem pomarańczowym i cukrem - do chwili, aż powstanie
jednolita czerwona masa. Dodać słodką śmietankę (1 łyżka), biały pieprz,
sól i miksując na najniższych obrotach dodawać łyżką naturalny jogurt
(150 g).
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
BERTA
150 g czerwonych buraczków ze słoika osączyć, pokroić wraz z 1 małą
cebulą, dodać utarty chrzan, sok cytrynowy i wszystko razem zmiksować.
Pod koniec dodawać maślankę. Doprawić solą i białym pieprzem.
wg Joanna Sereinig
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
DAMA SERCA
1/2 cebuli obrać, pokroić w kawałki, dodać 1 ząbek czosnku, szkl. soku
pomidorowego, dokładnie zmiksować. Dodać kefir, do smaku sos tabasco i
szybko zmiksować. Doprawić solą i białym pieprzem.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
KOKTAJL JARZYNOWY
2 marchewki i 50 g selera obrać, pokroić w kawałki, dokładnie zmiksować
z sokiem cytrynowym i 1 łyżeczką miodu. Na najniższych obrotach dolewać
powoli 250 g maślanki, doprawić solą ziołową lub selerową i pieprzem.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
MONOLITO
75 g czerwonej albo żółtej papryki umyć, rozkroić, usunąć pestki i białe
części, pokroić na kawałeczki. 1 pomarańczę przepołowić, z jednej
połówki zetrzeć skórkę, a z obu wycisnąć sok, dodać wraz ze skórką do
papryki i dobrze zmiksować. Doprawić curry, krótko zmiksować z 150 g
naturalnego jogurtu, doprawić solą i białym pieprzem.
wg Joanna Sereinig
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
OGRÓDEK ZIOŁOWY
1/2 małego ząbka czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać świeże
zioła (wszystko po łyżce i posiekane): koper, nać pietruszki,
szczypiorek, melisa, estragon (można go zastąpić suszonym) oraz 250 g
kefiru, dokładnie zmiskować. Doprawić białym pieprzem, solą i sosem
Worcester.
wg Joanna Sereinig
![](07green.gif)
WIOSNA
1 pęczek trybuli i dwa liście szczawiu pokroić, dodać 150 g soku
selerowego i sok cytrynowy, dokładnie zmiksować. Dodać 150 g kwaśnego
mleka, wymieszać, doprawić białym pieprzem i solą ziołową lub selerową.
wg Joanna Sereinig
![dogóry](arro34n2.gif)
![](07green.gif)
NAPOJE GORĄCE
Nie mam jakiegoś specjalnego sposobu przyrządzania herbaty,
parzę w dzbanuszku, który wczesniej ogrzewam, a herbaty mam w domu niezliczona
ilosc
(gdy idziemy na zakupy maz odciaga mnie sila od sklepow z herbata i
kawa;-). W upaly uwielbiam mrozone herbate mietowa z cytryna i miodem;-))
Kiedys probowalam robic rozne dziwne rzeczy z herbata i ekperymenntowalam z
przepisami ze strony www.herbata.gery.pl.
Moze znajdziesz jeszcze cos
ciekawego na www.e-drinks.com.pl,
tam tez jest dzial poswiecony herbacie;-)
No i to tyle z niezwykle upalnego Krakowa;-))))))))
Pozdrawiam,
Kaliope
![](arro36w1.gif)
![](kuchnia-logo.gif)