Napoje zimne, ciepłe i gorące

NAPOJE ZIMNE
KRUSZON BANANOWY
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
4 dojrzałe banany, sok z jednej cytryny lub limetki, butelka lekkiego wina
brzoskwiniowego, 0,5 l soku bananowego, 1 butelka szampana, woda mineralna
Banany obrać, pokroić w plasterki, włożyć do czary przeznaczonej na kruszon i zalać sokiem
z cytryny (lub limetki) oraz połową porcji wina. Odstawić na 30 min. do zmacerowania. Na krótko
przed podaniem dopełnić pozostałym winem oraz szampanem. Pije się go z wodą mineralną i kostkami
lodu.

KRUSZON Z JABŁKAMI I KIWI
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
6 owoców kiwi, duże winne jabłka, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2,5 l lekkiego wina
jabłokwego, 1/8 l dobrego winiaku, 1 butelka szampana
woda mineralna
Kiwi oraz jabłka obrać, pokroić w plastry lub kosteczki. Zalać sokiem z cytryny, winiakiem
i winem jabłkowym. Odstawić na 4 godziny do przemacerowania. Dopełnić dobrze schłodzonym
szampanem i (lub) wodą mineralną.


KWAS CHLEBOWY
4 kg wysuszonego chleba razowego, 10 l wody, 5 dkg drożdży, 80 dkg cukru, sok
z 2-3 cytryn, dużych rodzynek tyle, co butelek
Wysuszony chleb zrumienić w piecu, pokruszyć na małe kawałki, wrzucić do drewnianej baryłki i zalać wrzącą wodą.
Po ostygnięciu wlać rozdrobnione w wodzie drożdże. Po 12 godzinach przecedzić, dodać cukru, soku z cytryn. Zostawić na 12 godzin (latem na 9),
przecedzić płyn i wlać do butelek z grubego szkła, najlepiej z porcelanowymi korkami. Do każdej butelki wrzucić po 1 dużym rodzynku, zakorkować mocno i odstawić w chłodne miejsce.
Po 24 godzinach napój jest gotowy.
Taki kwas w piwnicy można długo przechowywać.
Przepis wg Aliny Gniewkowskiej "Współczesna Kuchnia Polska" wyd. z 1927r
NAPÓJ PO HULANCE
Przepis na ok. 1/2 napoju
1 szklanka soku z kiszonej kapusty, 1 szklanka soku pomidorowego, 1 łyżeczka cukru,
kilka kropli sosu Worchester, kilka kropli sosu sojowego, szczypta soli.
Wszystkie składniki wlać do wysokiego naczynia, mocno wymieszać i schłodzić.
Wyśmienite na niedobór witaminy C spowodowany nadmierną ilością alkoholu w organizmie
!!!
Przepis własny

KOMPOT WIGILIJNY Z SUSZU
Proporcje na ok. 10 porcji
25 dkg suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele, rodzynki), kilka goździków, kawałek cynamonu, 1/2 szklanki cukru, 2 1/2 l wody
Wodę zagotować z goździkami i cynamonem, wsypać cukier. Do wrzątku wrzucić owoce, gotować 2-3 minuty. Odstawić pod przykryciem, żeby owoce napęczniały. Nałożyć owoce do kompotierek, zalać syropem. Podawać ciepły.
Przepis własny

KOMPOT Z SUSZONYCH FIG, MORELI I GRUSZEK
Proporcje na ok. 6 porcji
6 suszonych moreli, 4 połówki suszonych gruszek, 4 figi, kilka goździków, kawałek cynamonu, 1/2 szklanki cukru, 1 1/2 l wody
Figi i morele przekroić na połówki, gruszki podzielić na mniejsze cząstki.
Wodę zagotować z goździkami i cynamonem, wsypać cukier. Do wrzątku wrzucić owoce, gotować 2-3 minuty. Odstawić pod przykryciem, żeby owoce napęczniały. Nałożyć owoce do kompotierek, zalać syropem. Podawać ciepły.
Przepis własny


MLEKO MIGDAŁOWE
Proporcje na 2 porcje
20 g migdałów, 400 ml pełnotłustego mleka, 1 łyżka miodu,
1-2 krople aromatu migdałowego
Migdały zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę. Na mocno rozgrzanej, suchej
patelni zrumienić lekko migdały, cały czas mieszając, po czym drobno
zemleć. Zmieszać mleko z miodem, dodać migdały i aromat, wszystko
dokładnie wymieszać. Podawać ze słomkami.
wg Joanna Sereinig

NAPÓJ GRUSZKOWO - CYNAMONOWY
Proporcje na 2 porcje
1 dojrzała soczysta gruszka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki słodkiej śmietanki, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 200 ml
mleka
Gruszkę umyć, obrać, wykroić gniazda, pokroić na kawałki i zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym
i sokiem z cytryny. Nadal miksując dodawać śmietanę i cynamon, a zwalniając obroty miksera do
najniższego poziomu dodawać mleko. Podawać ze słomkami.
wg Joanna Sereinig


KARDYNAŁ
Proporcje na 2 porcje
100 g truskawek, 50 g malin, 1 łyżka cukru, 250 ml bardzo zimnego, pełnotłustego
mleka, 1-2 łyżki bitej śmietany, 1 łyżeczka posiekanych migdałów, 1 łyżeczka posiekanych
pistacji
Owoce rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem. Mleko ubić w dzbanku ręczną trzepaczką na pianę.
Ciągle mieszając, dodawać rozgniecione owoce. Napój rozlać do wysokich szklanek, każdą przybrać
bitą śmietaną, oprószyć bakaliami i podawać z grubymi słomkami.
wg Joanna Sereinig

MELBA Z BRZOSKWINIAMI
Proporcje na 2 porcje
50 g malin, 1 łyżeczka cukru, 1 duża brzoskwinia, 2 łyżki słodkiej
śmietanki, 2 kulki lodów waniliowych, 200 ml bardzo zimnego, pełnotłustego mleka
2 maliny odłożyć do dekoracji, resztę rozgnieść widelcem, połączyć z
połową cukru i rozłożyć na dno dwóch szklanek. Brzoskwinie sparzyć,
zdjąć skórkę, rozkroić, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki i
dokładnie zmiksować ze śmietaną i resztą cukru. Mus przełożyć do dzbanka,
dodać lody i całość ubić na krem. Dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Napój rozlać do szklanek, a na wierzch położyć malinę. Podawać z grubymi
słomkami.

Może te przepisy są nieco pracochłonne, ale myślę, że godne polecenia.
Gdybyś była zainteresowana (lub ktoś inny), to mogę podesłać
jeszcze wiele innych - na bazie jogurtu, kwaśnego mleka, kefiru lub
maślanki. Mam też przepisy na koktajle z przetworów mlecznych na
pikantnie (tj. z dodatkiem warzyw czy ziół) oraz na alkoholowe napoje z
dodatkiem mleka.
Zgodnie z obietnicą, przedstawiam kilka receptur na koktajle z kefirem,
maślanką, jogurtem i kwaśnym mlekiem. Uprzedzam, że części z nich
jeszcze nie próbowałam, ale jak na mój gust, wszystkie przedstawiają się
bardzo interesująco.
Nie podaję szczegółowych proporcji, bo jestem zdania, że każdy lubi
trochę inaczej...

wg Joanna Sereinig

NAPÓJ KEFIROWO - JAGODOWY
Proporcje na 2 porcje
Przebrane borówki zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z
cytryny, na końcu dodawać kefir. Wlewać do wysokich szkalnek z kostkami
lodu, ozdobić bitą śmietaną.
wg Joanna Sereinig

NAPÓJ MORELOWO - KEFIROWY
Proporcje na 2 porcje
Morele zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem pomarańczowym
(mniej więcej 3 łyżki na 2 średnie owoce), pod koniec dodać kefir.
wg Joanna Sereinig

KOKTAJL MANDARYKOWY
Proporcje na 2 porcje
Mandarynki z puszki osączyć z soku, zmiksować z cukrem i sokiem z
cytryny, pod koniec dodać kefir.
wg Joanna Sereinig


NAPÓJ RÓŻANO - POMARAŃCZOWY
Proporcje na 2 porcje
2 łyżki marmolady/konfitury z owoców róży wymieszać z sokiem z 1
pomarańczy i cukrem, wlać kefir i wymieszać ręczną ubijaczką do piany.
wg Joanna Sereinig

NAPÓJ MALINOWY
Proporcje na 2 porcje
Maliny zmiksować z niewielką ilością syropu malinowego i maślanką,
podawać w wysokich szklankach, przybrane bitą śmietaną i całą maliną.
wg Joanna Sereinig

TROPIKALNE SŁOŃCE
Proporcje na 2 porcje
Sok z połowy różowego grejpfruta zmiksować z miąższem 1 niewielkiego mango i cukrem, pod koniec dodać maślankę. W
kieliszku przybrać
listkiem melisy lub mięty.
wg Joanna Sereinig


TROPICANA
Proporcje na 2 porcje
150 g plasterków ananasa z puszki osączyć z soku (1 odłożyć do
dekoracji), zmiksować z sokiem z 1/2 grejpfruta, cukrem i 1 łyżeczką
wiórków kokosowych, pod koniec dodając 250 g maślanki. Rozlać do
wysokich szklanek z kostkami lodu, przybrać połówkami krążka ananasa.
Podawać ze słomką.
wg Joanna Sereinig

KOKTAJL CYTRUSOWY
Proporcje na 2 porcje
1 mandarynkę dokładnie oczyścić, pozbawić ew. pestek i pokroić drobno.
Zmiksować ją wraz z sokiem z 1 grejpfruta, odrobiną startej skórki cytrynowej i cukrem, pod koniec dodać maślankę.
Podawać ze słomką.
wg Joanna Sereinig

BLONDYNKA
Proporcje na 2 porcje
2 morele i 1 brzoskwinię pokroić w kawałki, zmiksować z cukrem, cukrem
waniliowym i sokiem z cytryny, pod koniec dodać maślankę. Do wysokich
szklanek włożyć po gałce lodów waniliowych, wlać koktajl i podawać ze
słomką.
wg Joanna Sereinig


NAPÓJ POMARAŃCZOWO - BANANOWY
Proporcje na 2 porcje
Banana zmiksować z sokiem z pomarańczy, dodać cukier, cukier waniliowy i
maślankę, ponownie zmiksować.
wg Joanna Sereinig

CITRONELLA
Proporcje na 2 porcje
2-3 kulki lodów cytrynowych włożyć do miski, utrzeć na krem wraz z
cukrem i sokiem cytrynowym. Mieszając dodać maślankę i rozlać do
szklanek. Przybrać spiralkami ze skórki z cytryny.
wg Joanna Sereinig

NAPÓJ TRUSKAWKOWO - POMARAŃCZOWY
Proporcje na 2 porcje
Truskawki zmiksować z sokiem pomarańczowym, cukrem, startą skórką z
cytryny, dodać maślankę i wymieszać.
wg Joanna Sereinig
Truskawkowo-jogortowe
smoothie
500 gr truskawek, oczyszczonych i przekrojonych na pol
330 ml jogurtu waniliowego
2 lyzki stolowe miodu
3 kawalki lodu (ja akurat dodalam wiecej ;)
Wlozyc truskawki do torebki foliowej i do zamrazalnika na 30 minut, albo
do czasu az truskawski maja oszronione brzegi. Jogurt rowniez zmrozic
przez 30 minut.
W mikserze (program 'blender', jak to jest po polsku?), polaczyc
truskawski, miod, polowe jogurtu. Miksowac az owoce sa bardzo drobno
skrojone. Dodac lod i reszte jogurtu i mieszac az napoj jest plynny.
Podawac od razu.
Bananowo-ananasowy smoothie
1 duzy, dojrzaly banan
szklanka (o pojemnosci 220 ml) pokrojonego swiezego ananasa
3 lyzki stolowe pokrojonego (skystalizowanego?!) imbiru
440 ml mleka
3 kawalki lodu
Pokroic banana w cienkie plastry. Przelozyc do torebki, dodac do niej
ananasa i mrozic przez 30 minut, lub do czasu gdy sa owoce sa oszronione
na brzegach.
W mikserze polaczyc owoce i imbir z 100 ml mleka. Miksowac dosc krotko.
Dodac lod i reszte mleka i miksowac az koktajl nabierze wlasciwej
konsystencji. Podawac natychmiast.
Smacznego :)
___________________________________________________________________
>> Maja Czabanska -*- [elca@buka.org] -*- [http://elca.buka.org]jagodowe
smoothie. Zasada robienia jest taka sama
;)
2 szklanki (po 220 ml) jagod
440 ml jogurtu
220 ml soku pomaranczowego
3 kawalki lodu
2 lyzki stolowe miodu
Owoce na 30 min do zamrazalnika. Jogurt rowniez. W mikserze polaczyc
jagody, jogurt i polowe soku pomaranczowego. Miksowac az jagody sa
drobniutkie. Dodac lod, pozostala czesc soku i miod. Miksowac na gladko.
:)
___________________________________________________________________
>> Maja Czabanska -*- [elca@buka.org] -*- [http://elca.buka.org]

MISS MARPLE
W dzbanku wymieszać 2 łyżki słodzonego musu jabłkowego, 2 łyżki soku
jabłkowego, sok cytrynowy, cukier waniliowy i szczyptę mielonego
cynamonu. Domieszać do tego 150 g chudego jogurtu i rozlać napój do
szklanek. Przybrać bitą śmietaną i tartą czekoladą.
wg Joanna Sereinig

NAPÓJ BANANOWO - JABŁKOWY
Proporcje na 2 porcje
1/2 małego banana zmiksować z pokrojonym w kawałki 1 małym jabłkiem,
cukrem i sokiem z cytryny, pod koniec dodawać kwaśne mleko. Wlać do
wysokich szklanek z kostkami lodu i podawać ze słomką.
wg Joanna Sereinig

KOKTAJL WANILIOWO - TRUSKAWKOWY
Proporcje na 2 porcje
Kwaśne mleko dokładnie wymieszać z pełnotłustym mlekiem słodkim i
śmietaną (mniej więcej w proporcjach 200g: 5 łyżek). Z laski wanilii
wyskrobać miąższ i dodać do mleka wraz z cukrem waniliowym i cukrem. Do
wysokich szklanek włożyć po 2 kulki lodów truskawkowych, zalać napojem,
przybrać całymi truskawkami.
------------------------------------
Ufffffffff...
To na razie tyle.
Następnym razem podam parę pomysłów na koktajle pikantne,
warzywno-ziołowe.
wg Joanna Sereinig


AS KARO
Wymieszać 100 ml soku z czerwonych buraczków, 100 ml niesłodzonego soku
z marchwi i 100 ml kefiru, doprawić sokiem z cytryny, solą, białym
pieprzem i mielonym kminkiem. Wlewać do szklanek z kostką lodu i
przybrać zieloną pietruszką.
wg Joanna Sereinig

KRASNOLUDEK
W dzbanku wymieszać 100 ml soku z selera i 100 ml niesłodzonego soku z
marchwi. W mikserze zmiksować 1 cebulę, nieduży korzeń pietruszki
(drobno pokrojony), posiekaną zieloną cebulkę (trybulkę) i sok
cytrynowy. Zwalniając obroty dolać maślankę, potem wszystko dokładnie
wymieszać z sokami jarzynowymi, doprawić solą i białym pieprzem.
wg Joanna Sereinig

PIKANTNY NAPÓJ OGÓRKOWY
250 g ogórków sałatkowych obrać, pokroić w kostki, zmiksować z dodatkiem
posiekanej główki cebuli, 1 ząbku czosnku, posiekanego szczypiorku,
listków melisy do smaku, soku cytrynowego i białego serka ziołowego (1
łyżka). Miksując na najwyższych obrotach dodać 150 g kwaśnego mleka.
Doprawić solą i pieprzem, podawać w szampankach.
wg Joanna Sereinig


JOGGERDRINK
Sok jarzynowy (1 szklanka) wymieszać z 200 g maślanki, sokiem cytrynowym
i utartym chrzanem. Doprawić solą i białym pieprzem, podawać w wysokich
szklankach ze słomkami, posypane siekanym szczypiorkiem.
wg Joanna Sereinig

NAPÓJ PAPRYKOWY
Niedużą czerwoną paprykę umyć, przekroić, dokładnie usunąć pestki i
białe części, pokroić w kosteczkę. 1 mały pomidor pokroić w kawałki,
cebulę przekroić na pół, ząbek czosnku takoż. Zmiksować wszystko wraz z
listkami melisy, sokiem pomarańczowym i cukrem - do chwili, aż powstanie
jednolita czerwona masa. Dodać słodką śmietankę (1 łyżka), biały pieprz,
sól i miksując na najniższych obrotach dodawać łyżką naturalny jogurt
(150 g).
wg Joanna Sereinig

BERTA
150 g czerwonych buraczków ze słoika osączyć, pokroić wraz z 1 małą
cebulą, dodać utarty chrzan, sok cytrynowy i wszystko razem zmiksować.
Pod koniec dodawać maślankę. Doprawić solą i białym pieprzem.
wg Joanna Sereinig


DAMA SERCA
1/2 cebuli obrać, pokroić w kawałki, dodać 1 ząbek czosnku, szkl. soku
pomidorowego, dokładnie zmiksować. Dodać kefir, do smaku sos tabasco i
szybko zmiksować. Doprawić solą i białym pieprzem.
wg Joanna Sereinig

KOKTAJL JARZYNOWY
2 marchewki i 50 g selera obrać, pokroić w kawałki, dokładnie zmiksować
z sokiem cytrynowym i 1 łyżeczką miodu. Na najniższych obrotach dolewać
powoli 250 g maślanki, doprawić solą ziołową lub selerową i pieprzem.
wg Joanna Sereinig

MONOLITO
75 g czerwonej albo żółtej papryki umyć, rozkroić, usunąć pestki i białe
części, pokroić na kawałeczki. 1 pomarańczę przepołowić, z jednej
połówki zetrzeć skórkę, a z obu wycisnąć sok, dodać wraz ze skórką do
papryki i dobrze zmiksować. Doprawić curry, krótko zmiksować z 150 g
naturalnego jogurtu, doprawić solą i białym pieprzem.
wg Joanna Sereinig


OGRÓDEK ZIOŁOWY
1/2 małego ząbka czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać świeże
zioła (wszystko po łyżce i posiekane): koper, nać pietruszki,
szczypiorek, melisa, estragon (można go zastąpić suszonym) oraz 250 g
kefiru, dokładnie zmiskować. Doprawić białym pieprzem, solą i sosem
Worcester.
wg Joanna Sereinig

WIOSNA
1 pęczek trybuli i dwa liście szczawiu pokroić, dodać 150 g soku
selerowego i sok cytrynowy, dokładnie zmiksować. Dodać 150 g kwaśnego
mleka, wymieszać, doprawić białym pieprzem i solą ziołową lub selerową.
wg Joanna Sereinig


NAPOJE GORĄCE
Nie mam jakiegoś specjalnego sposobu przyrządzania herbaty,
parzę w dzbanuszku, który wczesniej ogrzewam, a herbaty mam w domu niezliczona
ilosc
(gdy idziemy na zakupy maz odciaga mnie sila od sklepow z herbata i
kawa;-). W upaly uwielbiam mrozone herbate mietowa z cytryna i miodem;-))
Kiedys probowalam robic rozne dziwne rzeczy z herbata i ekperymenntowalam z
przepisami ze strony www.herbata.gery.pl.
Moze znajdziesz jeszcze cos
ciekawego na www.e-drinks.com.pl,
tam tez jest dzial poswiecony herbacie;-)
No i to tyle z niezwykle upalnego Krakowa;-))))))))
Pozdrawiam,
Kaliope

