Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu  Księga gości  Napisz do mnie Adresy kuchenne

SAŁATKI I SURÓWKI


SAŁATKI
czosnkowa
dla Witka Mikiciuka
duńska
galareta warzywna
grecka "Korabopulos"
Gugula
jarzynowa
Jesienny wianek - sałatka jarzynowa inaczej
Małże i kalmary Ajschylosa
miłosna
pieczarkowa
Piotrowe rzeźby
sznghajska
śródziemnomorska

 z bobu wg MEGI -I/II/III
z czerwonej kapusty
z kartofli i selera
z pora i selera
z selera i ananasa
z soczewicy
z różnymi kiełkami
z zielonego groszku i pieczarek
Zielona sałata ze śmietaną

SURÓWKI
z czerwonej kapusty z jabłkami
z kapusty włoskiej w zaprawie pomidorowej
wiosenne
z białej kapusty
z cukrowej kapusty
z kiszonych rydzów
z papryki z jabłkiem


SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Spora główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 3-4 winne jabłka, sól, ocet, olej, cukier
Kapustę poszatkować, ugotować w dużej ilości wody z octem i solą, odcedzić na pół ugotowaną. Cebulę pokrajać, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, doprawić olejem, octem, solą i cukrem.




SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
1 puszka kukurydzy, 2 strąki papryki (czerwonej i zielonej), 1 świeży ogórek, szczypiorek
SOS : 2 łyżki octu, 6 łyżek oleju, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, sos Tabasco do smaku

Paprykę i ogórka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać osączoną kukurydzę, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: olej utrzeć z octem, dodać keczup, przyprawić solą, pieprzem i sosem Tabasco. Polać tym warzywa, dobrze wymieszać, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.



SAŁATKA SZANGHAJSKA
Kapusta pekińska, 2 kwaśne jabłka, majonez, musztarda, uprażone ziarnka sezamu, posiekane orzechy włoskie
Kapustę drobno poszatkować, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Majonez doprawić niewielką ilością musztardy, wymieszać z kapustą i jabłkami, doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać sezamem i orzechami.



SAŁATKA MIŁOSNA
1 1/2 puszki ananasa (85 dkg), 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 3 - 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanka śmietany, sól, świeżo zmielony pieprz
Plastry ananasa osączyć, pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Ananasa, paprykę i cebulę wymieszać. Czosnek obrać i posiekać. Śmietanę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem, polać sałatkę, wymieszać i wstawić na 30 min. do lodówki.



SAŁATKA Z PORA I SELERA
2 nieduże selery, 1 por, sól, pieprz, ocet, oliwa
Selery obrać, sparzyć wrzątkiem. Por przekroić na wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Selery i pora poszatkować bardzo cienko, posolić, doprawić pieprzem, octem i oliwą. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.



SAŁATKA Z KARTOFLI I SELERA
6 dużych kartofli, 1 duży seler, 1 cebula,
SOS : 1 gotowane żółtko, łyżeczka cukru, łyżeczka musztardy, 3 - 4 łyżki śmietany, łyżka octu winnego (albo soku z cytryny).

Seler i ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Obrać ze skórki, ostudzić, pokrajać w
plasterki, cebulę w drobną kostkę.
Przygotować sos : żółtk
a utrzeć drewnianą łyżką, dodać szczyptę soli i po kolei resztę ingrediencji. Dobrze utrzeć, polać tym sosem pokrojone jarzyny.
Podawać do pieczeni cielęcej w sosie tatarskim lub do sztuki mięsa.


Przepis własny


SAŁATKA Z SELERA I ANANASA
1/2 średniego selera, puszka kukurydzy, kilka plastrów ananasa z puszki, ok. 20 dkg wędzonego kurczaka, 1/2 szklanki majonezu
Zetrzeć oczyszczony, obrany seler na tarce w cienkie paseczki, dodać osączoną kukurydze. Pokroić w małe kawałki ananasa oraz pierś wędzoną z kurczaka lub inną część wędzonego kurczaka. Wszystko połączyć z majonezem i doprawić do smaku.
Mnie bardzo smakowała

wg Kasiek'a - przepis z pl.rec.kuchnia


SAŁATKA PIECZARKOWA
30 dag pieczarek, 3 jajka ugotowane na twardo, 10-15 dag sera żółtego, pęczek grubego szczypioru, 2 łyżki majonezu "Light", 1 łyżka chudej
śmietany, odrobina oliwy z oliwek.
Oczyszczone pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną odrobiną masła, posolić. Podsmażyć tylko tyle, aby zmiękły. Powstały sok odlać, pieczarki przełożyć do miski. Ser i jajka pokroić w kostkę, dodać pokrojony szczypior, wymieszać z majonezem, śmietaną, oliwą. Doprawić solą oraz czosnkiem albo ulubionymi ziołami.


wg Doroty Gwizdek - przepis z sieci


SAŁATKA JARZYNOWA
1/2 kg marchewki, 1 mały seler (ok. 15 dkg), 1/2 kg ziemniaków, 2 kiszone ogórki, 1 puszka zielonego groszku, 3 jajka, 1 winne jabłko, pęczek szczypiorku, 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek
Jarzyny opłukać i
ugotować w łupinach (każde osobno), ostudzić, obrać. Można wykorzystać jarzyny z rosołu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne.
Jarzyny, ogórki, jabłko, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Posiekać natkę i koperek, posypać sałatkę, odstawić na godzinę.
Udekorować ładnie majonezem, groszkiem i marchewką.


Przepis własny wg ogólno przyjętych receptur


SAŁATKA GUGULA
2 pomidory, 25 dkg kukurydzy konserwowej, 1 cebula, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, śmietana
Pomidory i cebulę pokroić w ćwierć-księżyce, kukurydzę wypłukać w gorącej wodzie, tak by odszedł smak konserwy; wymieszać z pomidorami i cebulą, doprawić do smaku - koniecznie pieprz ziołowy, i polać śmietaną.

wg Jacka Gugulskiego - przepis z sieci


SAŁATKA CZOSNKOWA
puszka ananasa, 20 dkg sera żółtego, 10 dkg rodzynek, 4 jabłka (najlepiej winne), 5 dużych ząbków czosnku, ok. 1 szklanki majonezu;
Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, jabłka pokroić w kostkę, rodzynki namoczyć i odsączyć, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem. Wszystko wrzucić do miski, dobrze wymieszać i odstawić na 30 min. do lodówki.
PYCHA!!!

wg Izy Wójcik - przepis z Sieci



SAŁATKA Z RÓŻNYMI KIEŁKAMI
Pudełko (100 g) różnych kiełków, po 1 puszce (200 g) kukurydzy i czerwonej fasoli w zalewie, 1 nieduży ogórek sałatkowy, 200 g sera żółtego, 1/2 główki kapusty pekińskiej, sos Vinaigrette-Ireny;
Ser i ogórka pokroić w kostkę (kawałek ogórka zostawić do dekoracji). Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Kapustę cienko posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce, polać sosem, odstawić na ok. 1 godzinę. Przełożyć na podłużną salaterkę, udekorować cząstkami zielonego ogórka.


wg Ireny Rogowskiej-Chęć z Kłodzka



SAŁATKA DLA WITKA MIKICIUKA
z serdecznym podziękowaniem - Witek wie za co!!!
ok. 1 kg młodych ziemniaków, po 1 pęczku dymki i młodej marchewki, 2 ogórki małosolne, po 1 łyżce posiekanych ziół : pietruszki, koperku, bazylii, 3-4 jajka, szklanka majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz;
Ziemniaki wyszorować, ugotować w "mundurkach", obrać, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Marchewkę oczyścić, ugotować na pó
ł miękko, ostudzić. Ogórki, jajka i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę - w plastry, dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Majonez, jogurt i keczup wymieszać.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować liśćmi sałaty (lodowa, lollo rosso) i cząstkami pomidora.


Przepis własny


ZIELONA SAŁATA ZE ŚMIETANĄ
Główka zielonej sałaty, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, po 1 łyżce cukru i soku z cytryny;
Umytą i osączoną sałatę poszarpać na mniejsze kawałki. Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Polać sałatę przed samym podaniem.

ZIELONA SAŁATA Z GRZANKAMI
Główka zielonej sałaty, 1 duża bułka na grzanki, 10 dkg
wędzonego boczku, sos : 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier
Opłukaną i osączoną sałatę poszarpać na spore kawałki. Z bułki okroić skórkę, a z białego miąższu zrobić niewielkie grzanki. Boczek pokroić na maleńką kostkę, podsmażyć na chrupiąco. Z soku cytrynowego, oliwy, roztartego ząbka czosnku, soli, pieprzu i cukru zrobić sos (najlepiej wszystkie składniki wymieszać w zakręcanym słoiczku jak w shaikerze).  Sałatę ułożyć w salaterce, polać sosem, posypać grzankami i boczkiem tuż przed podaniem. Podawać z bagietką.

Przepis własny

SAŁATKA DUŃSKA
25 dkg makaronu (kolanka, rurki), 1/2 opakowania (25 dkg) mrożonej marchewki z groszkiem, 20 dkg kiełbasy (drobiowa, mortadela, parówkowa), 1 ogórek kiszony (może być małosolny), 1 nieduża cebula, po 1 niedużym strąku papryki zielonej i czerwonej, 1/2 szklanki majonezu , 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki, sól, pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Marchewkę z groszkiem ugotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Ostudzić. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plastry ok. 1/2 cm grubości, a następnie w paski 2-3 cm długie. Ogórek pokroić podobnie jak kiełbasę, ale cieniej. Cebulę pokroić w krążki. 
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Majonez połączyć z jogurtem, wymieszać z makaronem, kiełbasą, warzywami i zieleniną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Podawać ozdobioną ósemkami jajek i pomidorów.
Przepis własny wg wycinka ze starej gazety


SAŁATKA Z ZIELONEGO GROSZKU I PIECZAREK
1 puszka zielonego groszku, 7-8 małych pieczarek, 1 duże, winne jabłko z czerwoną skórką, sok z połowy cytryny, 20 dkg ostrego żółtego sera, 2 kopiaste łyżki rodzynek, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, szczypta cukru, łyżeczka musztardy francuskiej.
Groszek odsączyć, pieczarki umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser i jabłko (nie obierać!) pokroić w kostkę - jabłko również skropić cytrynowym sokiem, żeby nie ciemniało. Rodzynki namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie ale delikatnie, doprawić solą i pieprzem.
Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Sałatkę polać majonezem, jeszcze raz wymieszać. Udekorować pół
plasterkami jabłka i gałązkami pietruszki.

Przepis własny wg wycinka ze starej gazety



JESIENNY WIANEK - sałatka jarzynowa
1 średni seler (ok.20 dkg), 1/2 kg marchewki, puszka zielonego groszku (250 g) 3 - 4 korniszony, 5 - 6 marynowanych grzybków, pęczek szczypiorku, 3 - 4 jaja, 1 szklanka majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 14 - 15 cieniutkich plasterków gotowanej szynki, 5 łyżeczek żelatyny, odrobina oleju do formy;
DO DEKORACJI : 2 jajka na twardo, kilka małych marynowanych grzybków, kilka liści zielonej sałaty, pomidory;

Marchewkę i seler ugotować w łupinach (każde osobno), ostudzić, obrać (można wykorzystać jarzyny z rosołu). Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać.
Jarzyny, marynaty, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem, 1/2 szklanki odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać. Majonez z żelatyną wymieszać z sałatką. Doprawić solą i pieprzem. Formę w kształcie wieńca wysmarować lekko olejem, sałatkę przełożyć do formy i odstawić na 3 -4 godziny do stężenia.
Wyłożyć sałatkę na okrągły półmisek, polać resztą majonezu. Środek wyłożyć liś
ćmi zielonej sałaty, a w ten środek ładnie poukładać ruloniki szynki, aby utworzyły różowy bukiet otoczony zielenią.
Przybrać sałatkę cząstkami jaj na twardo i ósemkami pomidora.
Przed podaniem ochłodzić.


Przepis własny wg kartek ze starego kalendarza


WARZYWNA GALARETA
3 małe pomidory, 3 małe rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 80 dkg ugotowanych warzyw (marchewka, groszek, kukurydza, czerwona fasola), odrobina oleju, 5 łyżeczek żelatyny, 250 g majonezu, 2 łyżki soku cytrynowego, pieprz, sól, szczypta cukru, rzeżucha do przybrania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki po umyciu i osuszeniu pokroić w plastry. Jaja obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Warzywa ugotować, osączyć, odłożyć 2 łyżki wywaru, ostudzić.
Miskę wysmarować olejem i dekoracyjnie przybrać ćwiartkami pomidorów, połówkami jaj, plasterkami rzodkiewki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać z 2 łyżkami wywaru, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Połowę majonezu wyłożyć ostrożnie na jajka, rzodkiewki i pomidory. Pozostałą jego część wymieszać z warzywami i wyłożyć do miski. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aż stężeje. Krótko przed podaniem przełożyć na półmisek i przybrać rzeżuchą.

Przepis własny wg wycinka ze starej gazety


PIOTROWE RZEŹBY
Ja sałatki zawsze "rzeźbię". Myślę, że chodzi ci o te oryginalniejsze. Ugotuj i ostudź w lodówce kilka buraków ćwikłowych. Pokrój w kostkę, przepłucz wodą z cytryną i osusz. Podobnie potraktuj ziemniaki. Pokrój w cienkie, małe plasterki. Nie mogą się rozpadać, ani sklejać, więc wymieszaj je sosem pomocniczym: woda, musztarda oliwa. Dwie małe cebulki pokrój bardzo cienko w długie piórka. Posól, wymieszaj i zadaj sosem pomocniczym, aż się zeszkli. Można do tego dodać ze dwa pomidory koniecznie drobno pokrojone - żeby puściły sok + trochę ziół prowansalskich. Ze dwie puszki anchoise osącz, pokrój w cienkie paseczki. Zamiast nich można dać trochę jakiejś "mocniejszej" wędliny, ale dobra jest też świeża mortadela pokrojona w malutkie "frytki". Kilka śliwek z octu podziab.Świeży chleb razowy pokrój w drobną kostkę, przesmaż na patelni posypując czosnkiem granulowanym (tłuszczu tylko-tylko).
Sos : jogurt, majonez (jeśli nie dodałaś śliwek to teraz daj troszeczkę cukru z wodą), sól.
Teraz do miski rwana sałata najlepiej lodowa, lub kapusta pekińska i pomidora w dzwonkach + reszta z wyjątkiem buraków. Wymieszaj. Dodaj buraki, zamieszaj i na stół.
Zrób więcej bo trzeba dokładać.

Jeśli zrobisz to napisz priva.

Piotr Jóźwiak - przepis z sieci


MAŁŻE I KALMARY AJSCHYLOSA
Zakładam, że małże i kalmary są marynowane!
Odsącz dokładnie z tego badziewia, w którym się moczyły. Włóż do miseczki, dodaj parę ciemnych oliwek, kilka wiórków marchewki i selera naciowego, możesz dodać parę listków szałwi, (możesz dodać ząbek czosnku pokrojony w talarki), posyp trochę czarnym pieprzem, skrop cytryną, polej dobrą ciemnozieloną oliwa grand extra vergine i wcinaj stary, aż się uszy trzęsą, zagryzając świeżą bagietką.
Uwaga: dobrze jest trochę wiórków marchewki i selera naciowego (taki o aromacie anyżku) wcześniej skropić cytryną i zalać oliwa), a potem tego użyć do
sałatki.
Ja umiem rano zjeść 1 kg takiej sałatki ;-)))
Na zdrowie.

P.S. Nie wiem skąd bracie jesteś, ale u nas w Warszawie w Carefour sprzedają nie tylko małże i kalmary, ale również ośmiorniczki, mątwy i krewetki, często kupuję po parę deko tego, mieszam i jem.

Adam K. - przepis z pl.rec.kuchnia

SAŁATKA Z SOCZEWICY
Porcja na 1 osobę
85 g ugotowanej i ostudzonej zielonej soczewicy, 1 pokrojony pomidor średniej wielkości, 0,5
małego ogórka pokrojonego w drobna kostkę, 0,5 malej, cienko posiekanej cebuli, 2 łyżki oliwy, siekana zielona pietruszka i zioła do smaku
Zmieszać składniki w misce. Podawać w podgrzanych bulkach od hot-dogów. Można tez podawać na liściach sałaty, jako oddzielna sałatkę.
Andrzej Bienias - przepis z sieci


ROMANTYCZNA KOLACJA
1 główka sałaty najlepiej kruchej można połączyć z sałatą kolorową. Jajka gotowane na twardo, pomidory, papryka kolorowa, pietruszka zielona, tuńczyk, kukurydza z puszki. Pokroić lub rozdrobnić wszystkie składniki i polać sosem z musztardy i oleju ( 2 łyżki musztardy i łyżka oleju) i posolić . Warto dodać do tej sałatki pieczywo z ziarnami;

Andrzej Bienias - przepis z sieci


SAŁATKI Z BOBU wg MEGI
I.
30 dag młodego bobu, 6 pieczarek (20 dag), 1 cytryna, 1/2 szklanki majonezu lub 3 łyżki oleju, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki wytrawnego wina, 2 łyżki świeżej bazylii, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, sól.
Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zdjąć skórkę. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i pokroić na plasterki. Cytrynę wyszorować, umyć mydłem, sparzyć i pokroić na cienkie plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki. Składniki wymieszać. Dodać pietruszkę i bazylię. Majonez połączyć z sosem sojowym i winem. Polać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

II.

Biorę tyle samo groszku konserwowego co bobu, ziarna bobu dziele na pół, do tego ziemniaki gotowane, mieszam z majonezem, dużą ilością czosnku i ogórkiem kiszonym, pycha!!!!


III

50 dag bobu, 2 nieduże ogórki konserwowe, strąk czerwonej konserwowej papryki, mała cebula, 3-4 łyżki gęstego majonezu, 2-3 ząbki czosnku, po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, łyżeczka posiekanych listków cząbru, pieprz, sól.
Bób ugotować, wyłożyć na sito, polać zimną wodą. Przestudzony obrać ze skórki, połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą. Paprykę i obrany ogórek pokroić w cienkie paski, dodać do bobu, wymieszać z natką pietruszki, koperkiem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Pozdrawiam,
megi:-))
- przepis z sieci