Dzień Niepodległości

Od niedawna powróciło do polskiego kalendarza Święto Niepodległości. Niestety, bez tradycji kulinarnych. Chociaż...
Moja Teściowa Bożenka zawsze powtarzała, że "na świętego Marcina najlepsza gęsina" i piekła gęś z czerwoną kapustą, a na deser były wspaniałe rogale marcińskie z nadzieniem orzechowym. Natomiast Babcia Procnerowa (pochodziła z Wołynia), a po niej też moja Mama uważały, że 11 listopada to ważne polskie święto i należy mu się piękny obiad. Szykowały kaczkę pieczoną z jabłkami, surówki z białej i czerwonej kapusty, kompot z jabłek i dziada czyli pakowańca.
Oczywiście łatwiej jest zaproponować coś na 4 lipca (indyk, szarlotka, poncz), czy na 14 lipca (jakaś żaba, paszteciki, wino), ale nie popadajmy w depresje! Mamy przecież jesienią wspaniały drób (kurczęta, kaczki, gęsi), nasze bigosy i zasmażane kapusty, a na deser jabłeczniki i gruszki w różnych sosoach!.
A więc do dzieła!
W ubiegłym roku zaprosiliśmy kilkoro przyjaciół na świąteczną kolację. Stół udekorowałam w "duchu święta narodowego" i zaserwowałam :
Ozorki wieprzowe w pasztecie
Befsztyk po tatarsku
Kaczka pieczona z jabłkami
Surówka z kapusty cukrowej
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkami
Surówka z kapusty włoskiej w zaprawie pomidorowej
Dziad czyli pakowaniec
Marcinki



Ale można sobie wybrać coś z naszych narodowych dań i skomponować obiad czy kolację samemu.
Najpierw jakieś zakąski, potem drób z surówkami, sałatkami i ciasta

Ozorki wieprzowe w pasztecie
Jaja nadziewane musztardą
Pieczarki faszerowane
Befsztyk po tatarsku



Siedziałem
na słupku
na lewym
półdupku

Kaczka w złotym sosie
Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka w sosie grzybowym z kaszą
Gęś z pomidorami
Gęś pieczona z jabłkami
Gęś z nadzieniem wątrobianym
Kurczęta po polsku

A prawy półdupek
zwisał
mi za słupek

Surówka z kapusty cukrowej
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkami
Surówka z kapusty włoskiej w zaprawie pomidorowej
Surówka z kiszonych rydzów
Sałatka z czerwonej kapusty
Kapusta cukrowa zasmażana
Kapusta z jabłkami
Kapusta czerwona zasmażana

Oj dana i zmiana
Dziad czyli pakowaniec
Jabłecznik z pianką
Jabłecznik z polewą morelową






    Kuchnia od święta



Strona aktualizowana 16.03.2000
Copyright (c) 1996-2000 DanaB/ NetGate