Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu  Księga gości  Napisz do mnie Adresy kuchenne
CIASTA MAZURKI PASCHA SERNIKI TORTY

Baby, babki, babeczki

Baba parzona
Baba petynowa
Baba podolska
Babka migdałowa
Babka ucierana
Babeczki kruche z owocami
Migdałowe babeczki z kremem
Przepis na dwie baby

PRZEPIS NA DWIE BABY
Mam parę starych przepisów. Pochodzą one z książki zachowanej
przez moją teściową: pt.: "Kucharka Szlachecka" M. z K. Marciszewskiej z roku 1893. Podaję dla ciekawostki "Przepis na dwie baby"

Wziąść mąki suchej nadeptanych trzy kwarty, zaparzyć kipiącem mlekiem półtorą kwarty, mąka ta ma być w nieckach zaparzona i roztarta warzęchą, aby nie było gruzełek; zakryć serwetą i postawić aby się poparzyła przez pół godziny. Na dwie godziny przed zaparzeniem mąki, trzeba odłączyć trzy kopy żółtek od białek do maselnicy, tę maselnicę postawić w ciepłej wodzie w ceberku a żółtka bić powoli nie raptem godzin dwie, aby się ubiły na pianę i były białe. Kiedy mące zaparzonej przejdzie pół godziny, wziąść ciasto i rozcierać aby ostygło i dobrze się roztarło, do zółtek zaś wlać drożdży gęstych białych wierzchowych filiżanek 3 i cedzić przez sitko, rozprowadzac
lejąc powoli aby klusek nie było, posypać  z wierzchu mąką i postawić nakrywszy aby zeszło w cieple; gdy mąka zupełnie rozejdzie się, brać do mieszenia, miesić powinno kobiet dwie, a kto nie ma tyle usługi, można i jednej, wsypać soli kawianych łyżeczek 3 wsypać mąki niedeptanych, tylko lekko nasypanych kwart 3 a jeżeli bardzo sucha tylko 2 i 1/2 miesić 1/2 godziny, wlać masła klarowanego letniego filiżanek 3 miesić pół godziny, wsypać cukru miałko tłuczonego przesianego filiżanek cztery, miesić pół godziny, i kto chce mieć słodszą, może wsypać cukru pół filiżanki więcej, strączko wanilji utłuczonej z cukrem, przesianej przez muślin, albo muszkatowego kwiatu lub gałki łyżeczkę kawianą pęłną, miesić pół godziny. Kto chce z szafranem, to szafran używa się tym sposobem: wziąść szafranu trzecią część z 2 łotów, ususzyć i utrzeć w moździerzu, wziąść parzonego mleka, rozprowadzić szafran i lać do ciasta, w takim razie korzenie nie sypać a lać tylko szafran i miesić pół godziny; ciasto powinno zupełnie od rąk odstawać wtedy kłaść ciasto do form  i stawiać w cieple koło pieca; ciasta powinna być czwarta część formy; jak podejdzie na dwa palce, nie pełną formę stawić ostrożnie do gorącego pieca jak na chleb i piec całą godzinę; wyjąwszy z pieca, zaraz wyjąć z formy i kłaść na poduszkę obracając ciasto aby boki nie uleżały się póki nie ostygną, formy powinny być następujące: długość t.j. wysokość 11 werszków, szerokość i objętość 15 1/2 formy najlepsze są robione z żelaznej blachy, do tych form, wkładają się z papieru zeszyte formy aby łatwiej było wyjąć, forma z blachy i papierowa powinna być wysmarowana smalcem, kto nie chce użyć blaszanej, to może klejoną z papieru ale zawsze lepiej wstawić do pieca w formach blaszanych. Wtedy palić, jak ciasto włoży się do formy, później wymieść dobrze piec i wypróbować mąką albo papierem aby się tylko rumienił; sadzając baby w piec, trzeba unikać wstrząśnienia aby nie opadły, a dla tego najlepiej robić w piekarni.

To życzę powodzenia z tym ciastem. Jakbyć potrzebował to mam jeszcze: "przepis ekonomiczny, na dwie baby lub dwa placki". Prócz tego mam jeszcze parę innych przepisów z tej książki
Majeczka - pl.rec.kuchnia


BABA PETYNOWA
24 żółtka, ćwierć szklanki mleka, 6 dkg drożdży, 25 dkg mąki, 20 dkg cukru, 10 dkg masła, pół laski wanilii, 5 dkg rodzynków, szczypta soli
Żółtka ubić na parze z cukrem, aż zbieleją. Pół szklanki mąki wymieszać z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami. Do dobrze ubitych żółtek dodać mąkę, wanilię, sól; wymieszać połączyć z rozczynem i wyrabiać ok. 60 minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie wlać sklarowane masło, dodać umyte i sparzone rodzynki i wyrabiać ok. 40 minut; ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy swoją objętość, nakładać ciasto w wysmarowane tłuszczem formy, a gdy ponownie urośnie, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 60 minut.

wg Hanny Szymanderskiej


BABA PODOLSKA
50 dkg mąki pszennej, 15 dkg cukru, 15 dkg masła, 15 żółtek, 3 białka, 2/3 szklanki mleka, 5 dkg drożdży, 3 dkg migdałów, 1/2 laski wanilii, 5 dkg rodzynek, szczypta szafranu, 3 łyżki spirytusu, szczypta soli, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki do przygotowania formy
Połowę mąki zaparzy/ć wrzącym mlekiem (3 łyżki zostawić), dobrze rozetrzeć, żeby nie było grudek, i zostawić do wystygnięcia. Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami mleka i wlać do zaparzonej mąki. Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą masę. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone letnie masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Wanilię posiekać. Pod koniec wyrabiania dodać do ciasta migdały, rodzynki, spirytus wymieszany z szafranem, pianę i wanilię.
Formy do pieczenia wysmarować masłem, wysypać mąką i napełnić do 1/3 wysokości. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie. Gdy formy będą pełne, wstawić je do piekarnika nagranego do temperatury 200 stopni c i piec ok. 1 godziny. Po przestudzeniu wyjąć ciasto, polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników można przygotować dwie małe baby lub jedną dużą.


wg KUCHNI nr 4/95


BABKA MIGDAŁOWA
25 dkg mąki, 4 dkg drożdży, 1 szklanka mleka, 10 dkg masła, 10 dkg cukru, 10 dkg migdałów, 1/2 laski wanilii, 3 jajka
Rozdrobnione w ciepłym mleku drożdże wymieszać dokładnie z mąką i zostawić w ciepłym miejscu. Żółtka z cukrem ubić na parze do białości. Gdy rozczyn się ruszy, dodać ubite żółtka, posiekane migdały (bez skórki) i wanilię; starannie wyrobić ciasto. Dodać ciepłe, sklarowane masło i dalej wyrabiać ok. 30 minut. Wreszcie dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z ciastem. Włożyć do wysmarowanych masłem foremek i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika; piec ok. 60 minut.
Po ostudzeniu można polukrować.


wg Hanny Szymanderskiej



BABKA UCIERANA
6 jajek, 2 szklanki mąki, 25 dkg masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany, otarta skórka z 1 cytryny, ; 1 łyżka masła i tarta bułka do formy
Masło utrzeć na pianę z cukrem i skórką cytrynową. Dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Gdy wszystkie żółtka będą roztarte, dodawać po trochę mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę i pianę.
Formę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Przełożyć ciasto do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub polukrować.


wg przepis własny


BABA PARZONA
2 kwarty mąki (1 kg), dobrze upchanej, zaparzyć 2-ma kwartami (ok.1 l) mleka, trochę rozmieszać i nakryć, żeby zaparzyło się. Jak trochę ostygnie, rozcierać mocno, żeby grudek nie było; w razie potrzeby przecedzić przez sito, dodać ćwierć funta (10 dkg) drożdży, roztartych w filiżance mleka, wlać 2 kwarty żółtek (ok.60 szt.), mocno ubitych do białości, dodając po trosze, i dobrze rozcierać, postawić do podrośnięcia. Potem dodać łyżeczkę soli, mąki tyle, żeby ciasta nie zagęścić, miesić pół godziny, dodać 6 szklanek (60 dkg) cukru miałkiego, miesić znowu pół godziny, wreszcie dodać skórki cytrynowej i pomarańczowej, drobno usiekanej, zapachów jakich się podoba, 2 szklanki masła (30 dkg) i miesić godzinę, potem postawić w cieple do wyrośnięcia. (Formy masłem wysmarować, mąką wysypać.) Później nakładać do form 1/3 wysokości i znów postawić do wyrośnięcia. Jak będą formy niepełne na cztery palce, wsadzić na godzinę do gorącego pieca. (Według sekretu p. Hersylji Idzikowskiej).

wg Aliny Gniewkowskiej "Kuchnia domowa", wyd. 1927 r.

KRUCHE BABECZKI Z OWOCAMI
Przepis na ok. 40 babeczek
CIASTO : 50 dkg mąki pszennej, 25 dkg margaryny, 2 żółtka, 1 łyżka gęstej śmietany, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli;
KREM : 2 szklanki mleka, 1 żółtko, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, kawałek laski wanilii lub torebka cukru waniliowego (1,6 dkg);
GLAZURA : 5 dkg cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 łyżeczka likieru pomarańczowego;
OWOCE do wyboru : truskawki, winogrona, czarne jagody, czarne i czerwone porzeczki, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, agrest;

CIASTO : mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z mocno schłodzoną margaryną na "piasek", dodać pozostałe składniki. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, przykryć folią i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę (można na całą noc). Następnie rozwałkować placek i wykrawać z niego krążki. Foremki do babeczek dokładnie wylepić krążkami ciasta. Babeczki piec 15 minut w piekarniku w temp. 200 °C, na jasnozłoty kolor.
KREM : mleko zagotować z wanilią. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 2 łyżkami zimnej wody, gotować 3 min. Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z żółtkiem. Połowę kremu przełożyć do drugiego garnuszka i dodać kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącego mleka.
GLAZURA : sok pomarańczowy z cukrem podgrzać w rondelku, dodać mąkę ziemniaczaną, rozmieszaną w 1 łyżce zimnej wody, gotować 3 minuty. Dodać likier i przestudzić.
Wystudzonymi kremami napełniać babeczki. Na wierzchu ułożyć owoce i pokryć glazurą.


wg KUCHNI nr 7/95

MIGDAŁOWE BABECZKI Z KREMEM
Przepis na 15 sztuk
CIASTO : 25 dkg mąki, 20 dkg masła, 15 dkg zmielonych migdałów, 15 dkg cukru pudru,        2 żółtka, 2 czubate łyżki cukru waniliowego, szczypta soli;
KREM DO PIECZENIA: 25 dkg masła, 25 dkg cukru pudru, 20 dkg zmielonych migdałów,    2 jaja, 20 dkg mąki, 20 g likieru migdałowego, szczypta soli;
KREM DO DEKORACJI: 25 dkg masła, 2 żółtka, 20 dkg cukru pudru, 2 czubate łyżki cukru waniliowego , 20 g likieru migdałowego, 15 winogron

CIASTO : mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, migdałami, posiekać z masłem na piasek, dodać żółtka, wyrobić szybko gładkie ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczone foremki. Ciasto ponakłuwać i odstawić do lodówki.
KREM DO PIECZENIA : masło utrzeć na krem, dodawać cukier, migdały, całe jaja i likier, cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce mąki wymieszanej z solą. Masę przełożyć do foremek z ciastem. Piekarnik nagrzać do 190`C. Babeczki piec ok. 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremek.
KREM DO DEKORACJI : masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i likierem. Z każdej babeczki odciąć wierzch. Ciasteczka ozdobić niewielką ilością kremu wyciśniętego ze szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy, przykryć wierzchem, ozdobić winogronem.


Przepis własny


             Copyright (c) 1996-2001 DanaB