![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
MAZUREK
BISZKOPTOWY Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
5 jajek, 15 dag (8 łyżek) cukru, 10 dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej, 2 dag
(1 łyżka) mąki ziemniaczanej, 4 dag margaryny,
15 dag suszonych śliwek, tłuszcz i tarta bułka do formy;
LUKIER:
1 białko,
10 dag (5 łyżek) cukru pudru,
łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
Śliwki zalać wodą, moczyć kilka godzin, osączyć, usunąć pestki, drobno
pokrajać i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem. Z białek ubić pianę
dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru. Do utartych żółtek dodawać na
zmianę pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Na końcu wlać
stopioną margarynę i wsypać śliwki. Ciasto ponownie wymieszać i wyłożyć
na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec na złoty
kolor w umiarkowanie gorącym piekarniku. Gorące ciasto polukrować białkiem
dokładnie roztartym z cukrem i sokiem cytrynowym lub kwaskiem cytrynowym. Na
kilka minut pozostawić je w wygaszonym ale jeszcze gorącym piekarniku. Ciasto
można też posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem sporządzonym w inny
sposób.
Z.Wodecki - przepis z sieci
MAZUREK DROŻDŻOWY Z BAKALIAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki, 15 dag (8 łyżek) cukru, 20 dag margaryny, 5 dag drożdży, 3/4 szklanki mleka, 3 jaja,
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa), tłuszcz i tarta bułka do formy, polewa kakaowa;
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić. Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlać drożdże, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Po upływie 8 godzin masę wymieszać z mąką i bakaliami (część bakalii pozostawić). Ciasto umieścić na blasze wysmarowanej tłuszczem do wysokości około 2 cm . Piec 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Jeszcze gorący placek delikatnie ponakłuwać i polać polewą kakaową. Mazurek ozdobić bakaliami.
Z.Wodecki - przepis z sieci
MAZUREK MIGDAŁOWY Nelly Rubinstein
45 dag migdałów, 3 krople esencji migdałowej, 45 dag cukru, białka z 2-3 jajek
Mazurek może być prostokątny lub okrągły. Blachę o wymiarach 20 na 30 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
2/3 migdałów zemleć w maszynce i utrzeć z połową cukru. Pozostałe migdały niezbyt cienko posiekać i odstawić.
Resztę cukru wsypać do rondla o grubych ściankach. Do masy migdałowej dodać białka i esencję, mieszać tak długo, aż utworzy gęstą masę.
Tę masę rozsmarować na przygotowanej blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i stwardnieje.
Gdy ciasto dochodzi, przygotować polewę, bo ważne jest, aby smarować je jeszcze ciepłe.
Polewa:
na średnim ogniu stopić cukier wsypany do rondla z odpowiednią ilością wody (2 części cukru, 1 część wody), cały czas mieszając.
Trzymać na ogniu tak długo, aż będzie złotobrązowy. Po zdjęciu karmelu z ognia, należy natychmiast wrzucić do niego usiekane migdały, całość zamieszać i rozsmarować na ciepłym (koniecznie) cieście.
Przepis z sieci
MAZUREK SEROWY
1 kg twarogu, 2 ziemniaki, 9 żółtek, 1 kostka masła lub margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 paczka cukru waniliowego, rodzynki, 5 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru;
Polewa: 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/2 tabliczki czekolady, 1 łyżka rumu, 5 dag łuskanych orzechów;
Ser i ugotowane ziemniaki zemleć dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ucierając z masa serowa, mąką ziemniaczana, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyć, osuszyć. Na końcu ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać z masa serowa. Całość wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką Piec w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 º C) przez 40-50 min. Ostudzić w tortownicy. Przygotować polewę. W rondlu zagotować mieszając cukier i śmietanę, gotować ok. 8 min, dodać rum. Czekoladę ułożyć na talerzu na parze, a gdy zmięknie, wymieszać ze śmietaną. Wylać polewę na zimny mazurek i po wierzchu posypać posiekanymi orzechami.
Z.Wodecki - przepis z sieci
MAZUREK SZLACHECKI
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 5 jaj, 19 dkg migdałów, sól, 1/3 olejku cytrynowego, jajo do smarowania;
Glazura cukrowa: 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i 1 surowe żółtko, wymieszać. Dodać mąkę, sól, olejek, wyrobić ciasto, Odstawić na 30 minut. Odłożyć 1/3 ciasta, resztę rozwałkować. Z 1/3 ciasta uformować wałeczki. Ułożyć z nich kratkę na cieście Posmarować jajkiem. Piec 30 min. w temperaturze 160 º C. Mazurek polać glazurą.
Przepis z sieci
MAZUREK KAJMAKOWY
CIASTO: 30 dkg mąki, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej, 1 żółtko
MASA: 2 szklanki mleka, 50 dkg cukru, 10 dkg masła;
Do przybrania: połówki orzechów pekanów i włoskich, kilka rodzynek, daktyl, masa marcepanowa.
CIASTO : z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek grubości 5 mm. Ułożyć placek w formie o wymiarach 30 x 40 cm. Z reszty ciasta wycisnąć szprycą ozdobny wałek wokół brzegów mazurka. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C.
MASA : mleko zagotować z cukrem na małym ogniu, stale mieszając, do zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudzić, dodać masło i ucierać, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmarować masę na cieście. Przybrać bakaliami i ozdobami z masy marcepanowej.
KUCHNIA magazyn dla smakoszy nr 4/1997
MAZUREK ŚLIWKOWY
![]()
3 szklanki mąki, 25 dkg masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko3 łyżki pokrojonych w paski śliwek, szczypta soli, 1 jajko do posmarowania ciasta, łyżka masła do wysmarowania formy;
DO PRZYBRANIA : 4 łyżki dżemu śliwkowego, 20 połówek orzechów włoskich,.
Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajka oraz posiekane śliwki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki. Na brzegach mazurka ułożyć długi wałek, a na wierzchu uformować kratkę. Wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec 10 minut w temp. 190°C.
Na podpieczone ciasto nałożyć między wałeczkami dżem śliwkowy i piec mazurek jeszcze 15 minut. Po upieczeniu wypełnione dżemem miejsca udekorować połówkami orzechów.
KUCHNIA
magazyn dla smakoszy nr 4/1999
MAZUREK ANETY KRĘGLICKIEJ
![]()
KRUCHE CIASTO (3 kwadraty 25x25 cm): 90 dkg mąki, 10 żółtek ugotowanych na twardo, 3 kostki masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka soli 1-3 łyżki śmietany;
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać żółtka przetarte przez sito, cukier i sól, zamieszać lekko suche składniki. Masło posiekać nożem i dodać do mąki. Zagniatać ciasto szybko, bez wyrabiania - nie musi być gładkie. Jeżeli jest za suche i się nie łączy, dodać śmietanę. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąc i podzielić na trzy części. Uformowane mazurki (grubości 0,8 cm) piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C, aż będą złote. Ostudzić i ozdabiać.
Przepis był w "Wysokich obcasach" (15-04-2000) w cyklu Kuchnie świata Anety Kręglickiej.Copyright (c) 1996-2004 DanaB
Zdjęcia - DanaB