Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu  Księga gości  Napisz do mnie Adresy kuchenne
CIASTA BABY PASCHA MAZURKI TORTY
SERNIKI
amerykański sernik MagdyB
czarno-biały
czarny sernik dla Piotrusia
brzoskwiniowy Ijeny
brzoskwiniowy na zimno
brzoskwiniowy pieczony
drezdeński
malinowy na zimno
na biszkopcie
z makowcem
z truskawkową galaretką



SERNIK DREZDEŃSKI
CIASTO: 350 g mąki, 15 g drożdży, 1/8 l letniego mleka, 30 g masła, 1 jajko, szczypta soli
MASA SEROWA: 2 jajka, 120 g cukru, 1/4 łyżeczki soli, starta skórka z 1/2 cytryny lub olejek migdałowy, 500 g białego sera (o gładkiej masie)
MASA JAJECZNO - MAŚLANA: 180 g masła, 150 g cukru, pół laski wanilii, 4 jajka, 4 łyżki m
ąki, 30 g płatków migdałowych

CIASTO: całą mąkę przesiać, niewielką ilość odłożyć do miski, zrobić dołek i rozkruszyć do niego drożdże, wlać powoli letnie mleko i dokładnie wymieszać. Przysypać cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min (to jest tzw. rozczyn). Masło rozpuścić i wymieszać z jajkami. Wyrośnięty rozczyn posypać przy brzegu miski cukrem i solą, a następnie dolać tłuszcz z jajkami. Wyrabiać drewnianą łyżką dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Można też wyrabiać ciasto mikserem, co bardzo skraca czas i jest mniej męczące.) W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać i uderzać dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie. Uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 25-40 minut.
MASA SEROWA: wymieszać jajka, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny i utrzeć na kremową masę. Następnie dodawać stopniowo po 1 łyżce sera, cały czas ubijając na gładką, puszystą masę. Masa nie powinna być za rzadka.
Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, rozwałkować je na wielkość blachy, ułożyć na blaszce i rękoma rozklepać krawędzie ku górze. Dość gęsto ponakłuwać ciasto widelcem. Rozsmarować na cieście masę serową.
MASA JAJECZNO-MAŚLANA, ubić najpierw na puszystą masę masło z cukrem. Dodać jajko i wanilię, później mąkę i stopniowo kolejne jajka. Masę jajeczną wyłożyć na masę serową i posypać wiórkami migdałowymi.
Piec przez 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 - 225°C. Po ostygnięciu pokroić ciasto w kostkę.


wg `Mojej Kuchni` DIANA wyd. spec. nr 21/92 - wielokrotnie sprawdzony


SERNIK BRZOSKWINIOWY IJENY
CIASTO : 3 szklanki mąki, 1 kostka masła (25 dkg), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek
MASA SEROWA: 1/2 kg dobrego, niekwaśnego twarogu, 1 jajko, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 kostki masła (12,5 dkg),
POZA TYM : puszka brzoskwiń, 5 białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka m
ąki ziemniaczanej
CIASTO Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie posiekać z margaryną na "piasek". Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
MASA SEROWA : Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Ser, masło, jajko, budyń i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier puder i mąkę ziemniaczaną, ciągle ubijając.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej), ułożyć na prostokątnej blaszce, brzegi lekko wyciągnąć w górę. Na ciasto wyłożyć ser z brzoskwiniami, na ser - sztywną pianę. Pianę posypać schłodzonym ciastem, startym na tarce o dużych oczkach.
Piec w temperaturze 200°C, ok. 40 minut. Po schłodzeniu pokroić na kwadraty.


wg Ireny Rogowskiej-Chęć z Kłodzka

SERNIK BRZOSKWINIOWY PIECZONY
Kruche ciasto na spód: 1 szklanka mąki,  4 łyżki margaryny, 4 łyżki cukru pudru,  1 gotowane żółtko;
Sernik: 50 dkg sera (ja biorę tłusty), 0,1 l śmietany,  2 łyżki cukru waniliowego, 3 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kaszy manny, brzoskwinie (cała duża pucha, ok. 50 dkg), 100 g cukru.

Ciasto: wszystkie składniki szybko ugnieść i do lodówki na 0.5 h.  Śmietanę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, oddzielić żółtka od  białek. Żółtka dodać do śmietany, Białka ubić na pianę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kaszką mamą i dodać z serem do masy, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie, ale skutecznie wymieszać. ( a i ser przez maszynkę z 2 razy przekręcić ). Piekarnik nagrzać do 200°C. kruche ciasto dać na spód tortownicy, tworząc brzegi, i podpiec 10 min.... na to rozsmarować jedna trzecią masy serowej, ułożyć brzoskwinie, i przykryć pozostałą częścią masy.  Piec 1 godzinę. Pozostawić w wyłączonym piekarniku na kilkanaście minut. Posypać cukrem pudrem jak wystygnie.

przepis z sieci - Iwona

SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO
1 puszka brzoskwiń, 50 dkg tłustego sera twarogowego (lub półtłustego), 3 jajka, 5 dkg rodzynek, 1 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki masła, 1 torebka galaretki owocowej, 30 dkg biszkoptów
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać zmielony ser i utrzeć na gładką masę. Do masy serowej dodać połowę galaretki oraz pianę ubitą z białek, wymieszać. Pozostawić 1-2 brzoskwinie do przybrania, a resztę pokroić i dodać do masy serowej. Wymieszać.
Małą wyłożyć biszkoptami. Masę serową przełożyć do tortownicy, wierzch przybrać brzoskwiniami i rodzynkami. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

wg KUCHNI nr 7/95


SERNIK MALINOWY NA ZIMNO
50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego, 25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone, 1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej), 1 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg), 10 dkg cukru, 1/2 cytryny, 30 dkg biszkoptów;
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody, niż podano na opakowaniu) i ostudzić. Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę. Maliny opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z 1/2 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką, następnie połączyć z masą. Tortownicę wyłożyć biszkoptami przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.

wg KUCHNI nr7/95


SERNIK Z MAKOWCEM
MASA MAKOWA: 1 szklanka maku, 125 dkg masła, 1/2 szklanki miodu, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA: 1 kg sera, 2 i 1/2 szklanki cukru, 8 jajek, 250 dkg masła, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
LUKIER: 1 szklanka cukru pudru, tabliczka czekolady, sok z 1 cytryny,
masło i bułka tarta do blachy

MASA MAKOWA: Mak zalać wrzącym mlekiem (ok. 1/2 l) i odstawić na 12 godzin. Następnie osączyć i zemleć dwa razy. Dodać miód i utrzeć.
Prostokątną blachę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z masą makową. Wylać równą warstwą na blachę. Piec 15 minut w temp. 200 stopni.
MASA SEROWA: Ser zemleć, ucierać dodając po jednym żółtku. Wlać stopione i lekko przestudzone masło, wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej przesypując mąką ziemniaczaną, wymieszać. Masę wyłożyć na zapieczoną masę makową. Piec przez 35 - 40 minut w temp. 220 stopni.
LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodając go tyle, by lukier miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej.
Gorące ciasto posmarować lukrem i dekoracyjnie polać rozpuszczoną czekoladą.


wg `Mojego Gotowania` nr 11(12)


CZARNY SERNIK DLA PIOTRUSIA
CIASTO: 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny (250g), 3 żółtka, 2 kopiaste łyżki kakao (5 dkg);
MASA SEROWA: 1 kg gładkiego sera, 2 szklanki cukru pudru, 15 dkg masła lub margaryny, 15 dkg rodzynek, 4 żółtka, 1 1/2 budyniu śmietankowego.
CIASTO
: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i kakao, posiekać z margaryną na piasek, dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Uformować kule, odstawić do lodówki, żeby mocno stężały (można zamrozić).
MASA SEROWA : Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, po kolei dodawać żółtka i po łyżce sera (jeżeli nie mamy gładkiego sera, to trzeba przepuścić przez maszynkę do mielenia). Na końcu dodać budyń. Starannie wymieszać.
Na tortownicę zetrzeć jedną część zimnego ciasta, wyłożyć masę serową, zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 200° C  ok. 40 minut.

wg Ewy Szembel z Kłodzka



SERNIK NA BISZKOPCIE
CIASTO : 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
MASA SEROWA : 1 kg sera, 5 jaj, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki stołowe kaszy manny, 1 kostka margaryny (25 dkg), aromat waniliowy.
CIASTO
: Ubić jajka z cukrem, dodawać po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Piec 20 minut.
MASA SEROWA : Ser zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po kolei żółtka, budyń, kaszę manną, a następnie po trochę sera. Ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową.
Wyłożyć masę serową na biszkopt, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C piec ok. 1 godziny.

wg Ewy Szembel z Kłodzka



SERNIK Z TRUSKAWKOWĄ GALARETKĄ
ok. 1/2 kg truskawek (malin, jagód), 1,2 kg tłustego sera twarogowego (lub półtłustego), 3 jajka, 1 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki masła, 1 torebki galaretki truskawkowej (lub innej, dobranej do owoców), 30 dkg biszkoptów
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać zmielony ser i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Do masy serowej dodać połowę galaretki (czyli 1 opakowanie) oraz pianę ubitą z białek, wymieszać. Pozostawić najładniejsze owoce do przybrania, a resztę pokroić i dodać do masy serowej. Wymieszać.
Małą tortownicę wyłożyć biszkoptami. Masę serową przełożyć do tortownicy, wierzch przybrać truskawkami. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.


wg Niusi z pl.rec.kuchnia



MAGDA's CHEESECAKE - AMERYKAŃSKI SERNIK
Spod z ciastek GRAHAM
3/4 szklanki pokruszonych ciastek, 2 łyżki stopionego masła, 1 łyżka wody, 1 łyżka pomarańczowego ekstraktu
Zmieszać i wylepić tym dno tortownicy.

1/2 szklanki czekolady w kawałkach, roztopionej (mierzy się jak jest jeszcze w kawałkach, nie po roztopieniu), 450 g serka homogenizowanego, 1/4 szklanki śmietanki, 1 łyżka ekstraktu waniliowego,   3 jajka rozdzielone, 2 łyżki skondensowanego mleka,  3 łyżki cukru do białek, 1 łyżka cukru do żółtek
Rozgrzać piec do 180° C. Ubić białka, dodać cukier, ubić aż lśniące i gęste. Ubić żółtka z cukrem i mlekiem skondensowanym aż zbledną. Ubić serek z wanilia i śmietanką.  Dodać żółtka do serka, wymieszać.  Ubić 1 szklankę tej mieszanki z roztopiona czekolada. Dodać polowe ubitych białek do reszty mieszanki serowo - żółtkowej, wymieszać delikatnie, dodać resztę białek, wymieszać. Przełożyć mieszankę czekoladową do woreczka plastikowego z odciętym rogiem i wycisnąć spiralnie na ciasteczkowe dno w tortownicy. Wylać na to mieszankę serowo - żółtkowo - białkową. 
Piec w piecu o temperaturze 180°C przez 45 minut, potem podwyższyć temperaturę do 230°C i piec 8 minut. Wyłączyć piec i otworzyć drzwiczki na 3 minuty. Zamknąć i zostawić na 1 godzinę. Po godzinie przełożyć do lodówki i schłodzić przez godzinę albo dłużej, przez noc, przykryty plastikiem. Przed podaniem zdjąć obręcz tortownicy, kroić na dnie tortownicy (prawie niemożliwe jest odklejenie dna, wiec jeśli potrzebna jest tortownica do czegoś innego, trzeba ją wyłożyć pergaminem przed pieczeniem.

Magdalena Bassett - przepis z sieci

 

SERNIK CZARNO - BIAŁY
Ciasto: 40 dag mąki, 6 łyżek cukru, 1 plaska łyżeczka proszku, 20 dag roztopionego masła lub margaryny, cukier waniliowy, 1 łyżka kakao, 2 łyżki śmietany
Masa serowa: 1 kg białego sera, 5 jajek, 1,5 szkl. cukru, 4 łyżki topionego masła, łyżka budyniu (suchego), 
bakalie
Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy 2-3 kule i wkładamy do lodówki a nawet lepiej do zamrażalnika na jakąś godzinę. Ser mielimy, dodajemy kolejno, cukier, żółtka, tłuszcz, budyń. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masa, wsypujemy rodzynki. Blachę smarujemy i wysypujemy kaszka manna czy bulka. Schłodzone ciasto (połowę) trzemy na grubej tarce, na to wylewamy masę serowa, a na to trzemy druga polowe ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny na 180-200 stopni.
Polecam bo pycha!
Asia

 

             Copyright (c) 1996-2001 DanaB