Opowieści
znad talerza
Okolica na talerzu
Księga
gości
Napisz
do mnie
Adresy kuchenne
ANDRZEJKI
Andrzejki to wieczór wróżb. A wróżenie zazwyczaj trwa dosyć długo, więc dobrze mieć pod ręką coś do przegryzienia. Najlepszy jest niekrępujący zimny bufet! A gdy skończą się wróżby, dobrze pokrzepić się czymś ciepłym!
|
![]() |
|
KORECZKI
Na koreczki najodpowiedniejsze są sery typu Gouda lub ementaler. Na 1 osobę należy przygotować ok. 100 g sera. Kostki sera są bazą, na którą za pomocą wykałaczek nabija się : kosteczki ananasa lub melona, rozmaite pikle, malutkie marynowane cebulki, cienko pokrojone salami, szynkę, kawałeczki kiełbasy. Bardzo efektownymi dodatkami są też : zielone i czarne oliwki, marynowane owoce, kawałki pomidora i ogórka, konserwowa kukurydza w kolbach, grubo posypane pieprzem kawałki jaj, małe koreczki śledziowe. Koreczki układa się na dużych tacach, wbija w melona, pomarańczę lub połówkę kapusty, z której wycięto głąb i w jego miejsce wlano keczup.
NADZIEWANY CHLEB
Składniki na ok. 30 kromek
100 g margaryny, 3 małe topione serki, po 1 łyżeczce łagodnej i ostrej musztardy, 2 ugotowane na twardo jaja,
100 g sera żółtego, 100 g szynki gotowanej, 1 średni ogórek konserwowy, 1 łyżka siekanej natki, długa bułka (bagietka, wrocławska)
Margarynę i serki wymieszać z musztardą. Jaja podzielić na połówki, żółtka przetrzeć przez sito. Białko, ogórek, ser i szynkę pokroić w kostkę, wszystko wymieszać z masą serową i posiekaną natką, przyprawić na ostro solą i pieprzem. Bułkę przekroić na pół, ostrym, długim nożem usunąć miąższ, nałożyć farsz. Bułkę owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie pokroić bardzo ostrym nożem.
WARZYWNA GALARETA
KRUSZON BANANOWY
3 małe pomidory, 3 małe rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 80 dkg ugotowanych warzyw (marchewka, groszek, kukurydza, czerwona fasola), odrobina oleju, 5 łyżeczek żelatyny, 250 g majonezu, 2 łyżki soku cytrynowego, pieprz, sól, szczypta cukru, rzeżucha do przybrania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki po umyciu i osuszeniu pokroić w plastry. Jaja obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Warzywa ugotować, osączyć, odłożyć 2 łyżki wywaru, ostudzić.
Miskę wysmarować olejem i dekoracyjnie przybrać ćwiartkami pomidorów, połówkami jaj, plasterkami rzodkiewki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać z 2 łyżkami wywaru, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Połowę majonezu wyłożyć ostrożnie na jajka, rzodkiewki i pomidory. Pozostałą jego część wymieszać z warzywami i wyłożyć do miski. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aż stężeje. Krótko przed podaniem przełożyć na półmisek i przybrać rzeżuchą.
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
4 dojrzałe banany, sok z jednej cytryny lub limetki, butelka lekkiego wina brzoskwiniowego, 0,5 l soku bananowego, 1 butelka szampana, woda mineralna
Banany obrać, pokroić w plasterki, włożyć do czary przeznaczonej na kruszon i zalać sokiem z cytryny (lub limetki) oraz połową porcji wina. Odstawić na 30 min. do zmacerowania. Na krótko przed podaniem dopełnić pozostałym winem oraz szampanem. Pije się go z wodą mineralną i kostkami lodu.
KRUSZON Z JABŁKAMI I KIWI
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
6 owoców kiwi, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2,5 l lekkiego wina jabłkowego, 1/8 l dobrego winiaku, 1 butelka szampana, woda mineralną
Kiwi oraz jabłka obrać, pokroić w plastry lub kosteczki. Zalać sokiem z cytryny, winiakiem i winem jabłkowym. Odstawić na 4 godziny do zmacerowania. Dopełnić dobrze schłodzonym szampanem i (lub) wodą mineralną.
Copyright (c) 1996-2001 DanaB