JARZYNY
MŁODA KAPUSTA TZW. "GĘSTOWANA"
1 główka młodej kapusty, pęczek dymki, 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, posiekać. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, włożyć kapustę, zalać wrzątkiem tylko do 3/4, dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać posiekaną dymkę i koperek .
Z pozostałego masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do kapusty, wymieszać, krótko zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (ew. octem winnym). Kapusta powinna być lekko kwaskowata.
Przepis własny
KAPUSTA CUKROWA ZASMAŻANA
1 duża kapusta, 2 cebule, łyżka tłuszczu, łyżka mąki, kminek, sól, pieprz, ocet, cukier.
Kapustę poszatkować drobno, ugotować z 1 cebulą i kminkiem na silnym ogniu bez przykrycia. Drugą cebulę pokrajać, zrumienić z tłuszczem na jasny kolor. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, zrumienić na złoto, rozprowadzić zimnym wywarem z kapusty, mieszając zagotować. Połączyć z kapustą, posolić, dodać octu i cukru do smaku.
Podawać na kwadratowej salaterce.
Przepis własny
KAPUSTA Z JABŁKAMI
Średnia główka kapusty, 2-3 cebule, 3-4 jabłka, łyżka tłuszczu, łyżka mąki, kminek, sól, cukier
Kapustę poszatkować drobno, ugotować na silnym ogniu bez przykrycia. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić, zrumienić z tłuszczem na jasny kolor, wsypać mąkę, zasmażyć na złoto, rozprowadzić zimnym wywarem z kapusty na rzadką masę i zagotować. Połączyć z kapustą i jabłkami, doprawić solą, cukrem i kminkiem.
Podawać na kwadratowej salaterce.
Przepis własny
KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA
Duża główka czerwonej kapusty, łyżka tłuszczu, łyżka mąki, sól, cukier, ocet
Kapustę poszatkować, ugotować z solą na silnym ogniu bez przykrycia. Roztopić tłuszcz, wsypać mąkę, zasmażyć na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimnym wywarem z kapusty, mieszając zagotować. Wymieszać kapustę z zasmażką, dodać sól, cukier, ocet do smaku, chwilę gotować. Podawać na kwadratowej salaterce.
Przepis własny
KAPUSTA Z GRZYBAMI
3/4 kg kiszonej kapusty (jeżeli bardzo kwaśna - lekko przepłukać) włożyć do garnka, dodać kilka suszonych grzybów wypłukanych w ciepłej wodzie . Gdy grzyby miękkie, wyjąć i poszatkować.
1 cebulę zeszklić na łyżce masła lub oleju, zasmażyć z 1 łyżką mąki i wymieszać z kapustą. Dodać grzyby, doprawić do smaku cukrem i kminkiem. Można dodać kilka suszonych śliwek bez pestek, namoczonych, ugotowanych i pokrojonych w paseczki. Dusić wszystko jeszcze kilka minut.
wg Stefana Kuczyńskiego
SELERY FASZEROWANE PIECZARKAMI
4 dość duże selery wyszorować pod bieżącą wodą, zalać wrzącą wodą z dodatkiem kilku łyżek mleka, ugotować na pół miękko pod przykryciem. Odcedzić, wystudzić, obrać, przekroić na pół i wydrążyć zostawiając dość grube ścianki.
Pieczarki (ok. 25 dkg) oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać 10 dkg pokrajanej w kostkę szynki, łyżkę posiekanej natki pietruszki i łyżkę keczupu. Doprawić do smaku, napełnić selery, posypać startym żółtym serem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiec ok. 10 minut.
Podawać jako dodatek do pieczeni wołowej lub jako samodzielne danie.
wg Henryka Dębskiego
KALAREPKI FASZEROWANE
8 kalarepek, sól, tłuszcz do formy, żółty ser do posypania
FARSZ : 1/2 kg piersi z kurczaka, 1 szalotka, 10 dkg pieczarek, 3 małe marchewki, 20 dkg szparagów, 3 łyżki, 3/4 szklanki śmietany, 11/2 szklanki bulionu, sok z cytryny, sól, pieprz
Kalarepki obrać, umyć, obgotować 3-4 minuty , odcedzić. Gdy przestygną wydrążyć tak, żeby ścianki miały ok. 1 cm.
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, wyjąć z patelni.
Szalotkę posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Marchewki i szparagi oczyścić i pokroić w plasterki. Miąższ z kalarepek posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Wlać bulion, zagotować, dodać śmietanę i mięso. Całość dusić ok. 10 minut, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Kalarepki napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, wstawić kalarepki, zapiekać ok. 20 minut.
Podawać z ziemniakami i surówkami
Przepis własny
BIGOS I
OMLET Z CUKINIĄ PO WŁOSKU
ZUCCHINNI AND TOMATO FRITTATA
8 jaj, 1/2 szklanki startego parmezanu, 2 łyżeczki
posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki oliwy, 2 cienko pokrojone
cukinie, 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli, 1 pomidor
obrany i posiekany, 1 roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz.
Nagrzać piekarnik do 160 C. Rozmieszać w misce jaja , parmezan,
sól, pieprz i szczypiorek. W teflonowej patelni z metalową
rączką ( taką, którą można włożyć do piekarnika )
rozgrzać oliwę. Usmażyć połowę cukini do miękkości.
Przełożyć do miseczki. Usmażyć drugą połowę, dołożyć
do tamtej. Usmażyć pomidory, cebulę i czosnek, dodać
usmażoną cukinię i rozłożyć równo na patelni. Wlać
rozmącone jaja i smażyć aż się zetnie spód, ok. 3 minuty. Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut, aż się zetnie
wierzch, a całość nabierze złotego koloru. Ostrożnie, za
pomocą 2 łopatek , przełożyć omlet na duży talerz. Kroić w
trójkąty jak tort.
Smacznego
Felix. - przepis z sieci
SZPARAGI ZAPIEKANE
24 szparagi, 3 plastry szynki, śmietana, 50 g masła,
szklanka mleka, 100 g tartego żółtego sera, łyżka mąki,
starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz, natka
Szparagi obrać, opłukać. Związać w pęczki, włożyć do
osolonego wrzątku, gotować 15 min. Połowę masła stopić,
wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stale mieszając,
wlewać zimne mleko, dodać pieprz, sól, szczyptę gałki
muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos się zagotuje.
Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, resztą masła i 75 g sera.
Plastry szynki przekroić na pół. Połowę sosu wlać do
żaroodpornego półmiska. Pęczki odsączonych szparagów
owinąć szynką, układać w naczyniu, zalać pozostałym sosem,
posypać serem. Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku.
Przed podaniem posypać posiekana pietruszką.
wg ZELPIO
SZPARAGI PO MALTAŃSKU
Wiązka szparagów (około 300g), 5 cienkich plastrów szynki,
3 pomarańcze z cienką skórką, 1-2 łagodne cebule, czarne
oliwki, koperek, 2 łyżki oliwy sól
Szparagi oczyścić, związać w pęczki, gotować 20 minut w
osolonym wrzątku. Szparagi odsączyć, ostudzić. Dwie
pomarańcze sparzyć, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić razem
ze skórką w cienkie plasterki. Cebulę obrać pokroić w
krążki. Z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z
solą i oliwą na sos. Pęczki szparagów owinąć plasterkami z
szynki, ułożyć na półmisku na przemian z plasterkami
pomarańczy i krążkami cebuli. Potrawę udekorować oliwkami i
gałązkami koperku. Sos podać oddzielnie w sosjerce.
wg ZELPIO
POZNAŃSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE
- PLYNDZE
1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka,
2-3 łyżki mąki, sól, pieprz, ok. 1/2 kg smalcu do smażenia
(może być olej);
Wybrać duże ziemniak, obrać, opłukać. Zetrzeć na drobnej
tarce razem z cebulą i czosnkiem. Odsączyć nieco masę, dodać
jajka, mąkę, sól i pieprz. Starannie wymieszać. Rozgrzać
tłuszcz. Łyżką nakładać na patelnię okrągłe placki.
Smażyć minut z obu stron na jasnozłoty kolor.
Podawać z cukrem i kwaśną śmietaną.
wg Marysi Dehmel z Lubonia k/Poznania
PATE CHINOISE albo CIASTO
PASTERSKIE
1 puszka skondensowanej zupy pomidorowej (ok.288g), 1 kg ziemniaków, 1/2 kg mięsa mielonego, 1 puszka kukurydzy (ok.300g)
Ziemniaki obrać i ugotować.
Mięso mielone przesmażyć, po czym odcedzić nadmiar tłuszczu
i wymieszać z zupa z puszki. Zrobić z ziemniaków puree (można
dodać łyżkę lub dwie mleka). Do żaroodpornej brytfanny kłaść kolejno: mięso mielone, na to odsączoną kukurydzę i
na końcu warstwę ziemniaków. Zapiekać w piekarniku 180 C, ok.
1/2 godziny, aż ziemniaki nieco się przyrumienią.
Danie nieskomplikowane i szybkie, bardzo popularne w prowincji Quebec i lubiane przez (!) dzieci.
wg Ewy Maciasz z Quebec - przepis z
sieci
SZPINAK NA OSTRO
Szpinak doprowadzamy do momentu gdy stanie się papką. To znaczy
rozmrażamy lub obgotowujemy i kroimy. Przekładamy do garnka
(np. rondelka). Gdy jest gorący należy dodać masło oraz
śmietanę. Następnie dodajemy czosnek (w zależności od gustu,
ja dodaję 4 - 5 ząbków na paczkę mrożonki), pieprz. Dusimy 5
- 10 minut. Uwaga ! należy szpinak odparować. Soli należy
dodać na samym końcu, gdyż jej smak szybko ginie. Można
skropić (delikatnie) sokiem z cytryny. Podawać na gorąco.
wg Wojtka Maja -
przepis z sieci
SZKLANY
GARNEK
1/2 kg oczyszczonych liści szpinaku, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki masła,
1/2 szklanki kremówki, 2 żółtka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić osączony z wody szpinak i chwilkę
poddusić, aby stał się miękki. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do
szpinaku, wymieszać, doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Raczej nieduże
szklane naczynie (potrawa będzie efektownie wyglądała) posmarować lekko masłem
na dnie i wyłożyć ciasną warstwą szpinaku.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać żółtka, dokładnie wymieszać i wyłożyć
na szpinak.
Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku, aż wierz pięknie się
zarumieni.
Podawać z młodymi ziemniakami.
Przepis własny
JARZYNOWE CHILI
1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 2
łyżki oliwy, 3 laski selera naciowego, pokrojone w talarki 1 duża cebula, pokrojona w
kostkę, 3 duże ząbki czosnku
posiekane, 2 szklanki czarnej fasoli z puszki, 4 całe pomidory z
puszki, 15 dkg pieczarek, 1 łyżeczka przyprawy chili, 1
łyżeczka oregano, szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, kaszę przebrać,
opłukać, osączyć. W dużym rondlu udusić na średnim ogniu w
oliwie cebulę, pieczarki, seler i czosnek - 7 min., dodać
pomidory i przyprawy - zamieszać, dusić parę minut, aż
pomidory będą miękkie. Dodać kaszę i fasolę, wymieszać,
gotować na małym ogniu, mieszając przez dodatkowe 15 min pod
przykryciem.
Podawać w głębokich miseczkach, posypane szczypiorkiem,
zieloną cebulką lub pietruszką i ze świeżym chlebem.
Ulubiona potrawa dzieci!
Dla zwolenników pikanterii można z przyprawami dodać strączek
ostrej papryki jalapeno lub chili.
wg Marlena Hagner - przepis z sieci
RATATOUILLE
3 bakłażany, 2 młode cukinie, 2 cebule, 8
ząbków czosnku, 2 czuszki, po 1 papryce czerwonej, zielonej i
żółtej, 4 duże pomidory lub duża puszka pomidorów bez
skórki w zalewie, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz,
sól
Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
Bakłażany pokroić w dużą kostkę, posolić i odstawić na 15
minut, następnie opłukać z soku (zawiera solaninę). Z
pomidorów usunąć skórkę, z papryki - gniazda nasienne.
Cukinię pokroić w półkrążki, paprykę (także czuszkę) - w
paski, cebulę - w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
Na rozgrzanej oliwie chwilę smażyć bakłażany z czosnkiem,
przełożyć do dużego garnka i dodać resztę warzyw. Chwilę
smażyć, dodać przyprawy i zioła. Dusić ok. 10 minut.
Podawać na dużym półmisku.
Przepis własny na bazie starych przepisów
POMIDORY FASZEROWANE
8 mięsistych pomidorów, 1/2 kg mielonego
mięsa wieprzowego (karczek), 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 1
jajko, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, tymianek, 2
łyżki oliwy z oliwek;
Z pomidorów odciąć wierzchy, łyżeczką wyjąć miąższ.
Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę i czosnek posiekać bardzo
drobno. Bułkę, cebulę i czosnek wymieszać z mięsem, dodać
całe jajko, sól, pieprz, tymianek, dokładnie wymieszać.
Pomidory nadziać farszem i ponownie nałożyć wierzch.
Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą, ułożyć pomidory.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C przez ok 30
minut.
Podawać z ryżem na sypko lub białym pieczywem.
Przepis własny
GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ
KAPUŚCIE
Przepis na 15-17 małych gołąbków
1 włoska kapusta, 1 szklanka ryżu, 1/2 kg
mielonego mięsa (najlepsze: łopatka + podgardle), 1 cebula, 1
łyżka oliwy, 1/2 l wody, po 1 bulionie w kostce o smaku
wołowym i grzybowym, sól, pieprz.
Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Mięso
zmielić. Cebulę zeszklić na oliwie. Wszystko razem dobrze
wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć
kłąb, oddzielić pojedyncze liście, usunąć częściowo gruby
środkowy nerw, zblanszować.
Na dnie rondla ułożyć kilka liści kapusty (najlepiej takich,
które nie nadają się do zawinięcia farszu tzn. są za duże
lub za małe). W zblanszowane liściu kłaść łyżkę farszu,
zawijać boki liścia do środka i zwijać w rulonik, podobnie
jak zawija się paszteciki z naleśników. Układać gołąbki w
rondlu, najlepiej w jednej warstwie. Zagotować 1/2 l wody,
rozpuścić w niej kostki bulionowe i wlać do gołąbków.
Rondel przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40
minut. Włoska kapusta jest delikatniejsza od cukrowej, a poza
tym gołąbki są mniejsze i dlatego potrzeba mniej czasu na
upieczenie.
Można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Przepis własny
PLACEK PO WĘGIERSKU
2 spore placki
PLACKI : 4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg), 1
nieduża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 2-3 łyżki mąki
pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia
SOS : 1/2 wołowiny, 1 duża cebula, po 1/2 strąka kolorowej
papryki (czerwona, żółta, zielona), tłuszcz do obsmażenia, 1
łyżka mąki, gałązce tymianku i lubczyku, 1 łyżka przecieru
pomidorowego, sól, pieprz.
SOS : Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w
mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do
rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i
przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i
zeszkloną, lubczyk, tymianek. Dusić ok. 1 godzinę.
Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie
dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem
i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką.
PLACKI : Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku
zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól,
pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość
grube placki.
Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze
polać sosem. Podawać z surówką z kapusty.
Przepis własny
FASOLKA PO FRANCUSKU
1,5 szklanki fasolki (drobnej lub jaśka),
marchew, pietruszka, kawałek selera, 2 nieduże cebule, 2 całe
goździki, 2 ząbki czosnku, masło, 1 łyżka mąki, 1 szklanka
białego wytrawnego wina, sól, pieprz, majeranek, ew. maggi (jak
ktoś lubi),
20 dag kiełbasy (zwyczajna, toruńska albo coś w tym stylu),
kwaśna śmietana.
Fasolę zalać chłodną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dodać marchew, pietruszkę i seler oraz jedną cebulę (w
całości) naszpikowaną goździkami. Ugotować do miękkości
(można bez solenia, ale ja solę). NIE ODCEDZAĆ!!!
W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło, podsmażyć na nim
pokrojoną w plasterki kiełbasę; wędlinę przełożyć na
talerzyk, na uzyskanym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w
talarki oraz roztarty czosnek, dodać mąkę i zrobić
zasmażkę, zalać winem, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i
odstawić, żeby ostygło. Z fasoli usunąć włoszczyznę i
cebulę (wody po gotowaniu powinno pozostać tyle, żeby fasola
była tylko ciut przykryta), a fasolę wraz z woda wrzucić do
gara z sosem winnym. Dodać kiełbasę i dusić wszystko ok. 30
minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania
zaciągnąć śmietaną (+ ew. trochę mąki, jeśli uznacie, że
jest ciut rzadkie), doprawić przyprawami do smaku. Pyszne z
pieczywem.
Joanna
Sereinig - przepis z sieci
SOCZEWICA Z SUSZONYMI GRZYBAMI
Soczewice i suszone grzyby moczysz podobnie
jak fasole, kilkanaście godzin, potem gotujesz do miękkości.
Poziom wody utrzymuj taki, żeby soczewica była ledwo co zalana.
Jak będzie miękka, posól do smaku.
Zrób zasmażkę z podrumienioną cebulką, dodaj do
soczewicy, wymieszaj, zagotuj i gotowe. Jak lubisz, możesz
doprawić kwaskiem cytrynowym. Ja najchętniej jem taką
soczewicę jako dodatek do jajecznicy.
Smacznego
wedługBogusława
Kempnego - przepis z sieci
PASTA Z SOCZEWICY
1 szklanka zielonej soczewicy, 1 płaska
łyżka mąki kukurydzianej, 3-6 ząbków czosnku (zależnie od
upodobań), 6 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego,
pieprz, bazylia, tymianek, zależnie od upodobań
Wypłukaną soczewicę zalać 2-ma szklankami wody i gotować do
niemal całkowitego wygotowania wody (ok. 40 minut). Na 3-5 minut
przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą.
Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie posiekać czosnek. Do
wystudzonej soczewicy dodać czosnek, olej roślinny, sos sojowy,
pieprz i przyprawy. Całość wymieszać i rozgnieść widelcem
(część ziaren soczewicy może pozostać nie rozgnieciona).
Pasta jest doskonała do smarowania kanapek. Dobrze smakuje z
pokrojonym pomidorem, lub surówką z pomidorów.
według Andrzej Bienias - przepis z sieci
CYKORIA ZAPIEKANA Z SZYNKĄ
- Les endives au jambon
Liczyć na każda porcję 1 cykorie i 1 plaster
szynki.
Należy przewidzieć dwie porcje na każdą osobę.
Sos pomidorowy + przyprawy + kieliszek
białego wina + parmezan
Cykorie posolić i popieprzyć i włożyć do garnuszka z małą
ilością masła. Dusić powoli do miękkości 15-20 min.
Przygotować półmisek płaski idący do pieca : posmarować dno
masłem (oliwą). Zawinąć każdą cykorię w plaster szynki,
ułożyć rurki obok siebie na półmisku. Podnieść smak sosu
pomidorowego musztardą i białym winem albo porto, wylać sos na
ruloniki, posypać parmezanem i do pieca, aż się zapiecze.
To jest doskonała gorąca przystawka, tym bardziej, że można
przygotować całe danie rano i dopiero w odpowiednim momencie
wsunąć do pieca.
Amicalement Paul Urstein
według Paul
Urstein - przepis z sieci
KISZKA KARTOFLANA
Ech, dawno to było jak moja mama i ja ją robiłyśmy, ale szło
to chyba tak:
ok. 1 kilogram ziemniaków, co da
mniej więcej metr kiszki, (raczej więcej), cienkie, wieprzowe
jelita - powinny być baaaaaaaaaaaardzo czyste, takie prosto
z uboju czyści się hektolitrami wody, a najlepiej jeszcze się moczy, w sklepach bywa kiszka solona i tą należy wymoczyć w
wodzie, żeby wypłukać sól,
cienka kiełbaska (2 pętka, może być ładny boczek), cebula
(ok. 2 średnich, ale nie jest to dodatek konieczny), przyprawy
(pieprz, sól, opcjonalnie majeranek, i co kto lubi), pół
kostki smalcu (ew. oliwa, ale u nas się to zawsze robi na
smalcu), jajko, ew. mąka
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (można ew. zmielić w
maszynce, ale to nie to samo, efekt jest podobny jak przy
wiórkach), dodać jajo, wymieszać, na patelni zasmażyć na
smalcu pokrojoną w drobna kostkę kiełbaskę i cebulkę,
jeszcze gorące dodać do ziemniaków, szybko zamieszać, dodać
przyprawy do smaku. Ciasto będzie dość rzadkie, wręcz
lejące, jeżeli się komuś wydaje za rzadkie może je
zagęścić mąką. Konsystencja betonu powoduje jednak pewną
gumiastość nadzienia.
Zawiązujemy kiszkę z jednej strony bawełnianą nitką i
wlewamy masę do kiszki, na mniej - więcej 2/5 objętości kiszki.
To się wydaje mało, ale kiszka się kurczy podczas zapiekania i
może popękać. Zawiązujemy drugi koniec nitką. Jeżeli kiszka
jest bardzo długa, można ją poprzewiązywać co jakiś czas na
mniejsze kiełbaski.
Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy na ok. 40 min
na średnim ogniu (ok. 150 C). Blaszka powinna być lekko
posmarowana oliwą. Po tym czasie kiszkę należy dość
dokładnie ponakłuwać widelcem i piec jeszcze ok. 30-50min, aż
się zarumieni i będzie ścisła w środku. Najlepszą metodą
jest sprawdzanie patyczkiem jak ciasta, ew. spróbowanie.
Jemy jeszcze gorącą, a jak zostanie, możemy ją podgrzać na
patelni.
według Ean - przepis z sieci
Potrzebne są przede wszystkim duże pieczarki. Ja kupiłam
takie, że 6 (słownie: sześć) sztuk ważyło prawie 80 dkg.
Tylko trzy zmieściły mi się w foremce do zapiekania :-), ale
wystarczyły na dwie osoby. Obrywamy grzybkom ogonki, zostawiamy
kapelusze. Myjemy je, osuszamy na ściereczce, układamy w
natłuszczonej foremce i przystępujemy do rzeczy
najważniejszej, a mianowicie FARSZ (ilość na
te 3 sztuki) 1 dużą cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na
oleju do stanu zeszklenia 15 dkg drobno pokrojonych boczniaków +
pokrojone ogonki z pieczarek dorzucamy do cebuli i smażymy
jeszcze kilka minut, mieszając W miseczce łączymy 2 duże
łychy gęstej śmietany z 2 jajkami, dużą ilością siekanej
zielonej pietruszki, solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem
(sporo), słodką mieloną papryka i szczyptą curry. Do masy
śmietanowej dodajemy ostygnięte tymczasem boczniaki, 2-3
plastry mozarelli pokrojone w kostkę i tyle tartej bułki, żeby
powstała gęsta, nie lejąca się masa. W każdy pieczarkowy
kapelusz nakładamy łyżeczką tyle masy, żeby powstał kopczyk
i posypujemy go z wierzchu odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do
piekarnika na ok. 35 min, wyjmujemy, na każdym kopczyku
układamy plasterek mozarelli i pieczemy jeszcze 5 min. Ponieważ
nie byłam bardzo głodna, to został mi kawałek pieczarki na
drugi dzień. Był zwarty, znaczy trzymał się kupy, i pokrojony
na plasterki był bardzo smaczny na zimno z chlebem i odrobiną
majonezu. Mam nadzieję, że ktoś spróbuje i też będzie mu
smakowało :-) Pozdrowienia
ISIA - przepis z sieci
SZARE KLUSKI
1 kg ziemniaków, mąka, 1 jajko, sól, 15 dkg przerośniętego wędzonego boczku, olej.
Ziemniaki zetrzeć na tarce, nadmiar soku odcedzić (UWAGA!!!
biały "krochmal", który zbierze się na sitku
dodajemy ponownie do startych ziemniaków), dodać jajko i sól
oraz tyle mąki, aby powstało tak gęste ciasto, żeby je można
było kłaść łyżką. W garnku zagotować lekko osoloną wodę
i łyżką rzucać na nią kawałki masy ziemniaczanej (powinny
mieć kształt podłużnych kluseczek, ale nie muszą być zbyt
regularne; właściwie im bardziej nieregularne, tym lepsze).
Gotować kluski przez 2-3 minuty. Następnie odcedzić (tutaj są
dwie szkoły : ja lubię dobrze odcedzone, ale na przykład mój
Dziadziuś, stary Poznaniak, twierdzi, że prawdziwie szare
kluski powinny pływać w tej gęstej "ślumpie" -
kwestia gustu).
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pokrojony w
kostkę boczek, wytopić go trochę, tak aby powstały
zrumienione skwareczki. Tłuszczem ze skwarkami polać kluski.
Podajemy je obowiązkowo z gotowaną kwaszoną kapustą:
0,5 kg
kiszonej kapusty, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna
ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz, 1łyżka oleju
Cebulę obrać ze skórki, posiekać w kostkę i podsmażyć na
złoto na łyżce oleju. Do garnka włożyć kiszoną kapustę,
podsmażoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie oraz
dwie łyżki wody i odrobinkę tluszczu. Gotować kapustę do
miękkości. Pod koniec gotowania dodać majeranek (może być
dość sporo, wtedy będzie bardzo aromatyczna), sól i pieprz do
smaku. Mniam - to jak, znacie taki "wariant kluskowy"
????
Herbatka - przepis z pl.rec.kuchnia
I jeszcze jedna wersja szarych
klusek.
Trzeba zetrzeć na
bardzo drobnych oczkach surowe pyrki, dodać jajco,
mąkę, sól i wybełtać ciasto o dosyć gęstej konsystencji. Łycha prawie staje. W międzyczasie
ugotować wodę z solą i wrzucać do gotującej małe kluseczki.
Zgarnia się najwygodniej z pokrywki od garnka, przynajmniej mi
jest wygodnie, a kluchy wychodzą zawsze.
Ciasto w żadnym wypadku nie może być lejące, musi odpadać od
łychy konkretnymi, zwartymi bryłkami.
Gotować chwilę od wypłynięcia. Podawać z cebulką smażoną
albo ze skwarkami, do tego kiszona kapusta.....
monika - przepis z pl.rec.kuchnia
FASOLA Z JABŁKAMI
Magdaleny Bassett
1/2 kg fasoli, 3 łyżki miodu, garść rodzynek, 2
jabłka, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka sosu sojowego, 1
łyżka keczupu, 2 łyżki octu lub soku z cytryny, 1/2 szklanki
rosołu, żółty ser
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wrzątkiem i doprowadzić do
wrzenia. Przykryć i odstawić, aż wystygnie. Odlać wodę,
przelać fasolę na sitko i pod bieżącą wodą płukać fasolę
rękoma. Całą operację powtórzyć (zagotować, ostudzić,
wypłukać). Następnie fasolę zalać wodą o podwójnej
objętości i gotować na małym ogniu do miękkości. Odlać
całą wodę.
Dodać miód (ja daję trochę mniej, niż w przepisie),
rodzynki, jabłka pokrojone w małe kawałki, sól, pieprz,
majeranek, sos sojowy, ketchup, ocet, 1/2 szklanki rosołu lub
wody. Wymieszać, zapiekać przez godzinę. Na wierzchu może
być żółty ser.
wg Magdaleny Bassett - przepis z sieci
FASOLA PO MEKSYKAŃSKU
40 dag kolorowej fasoli,10 dag wędzonego boczku, 1 papryka (15
dag), 2 cebule (20 dag), 4 ząbki czosnku, 2 pomidory (20 dag), 2
łyżki smalcu, 1/2 łyżeczki oregano 1 liść laurowy, szczypta
przyprawy chili, sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki
Cebule i
czosnek obrać, opłukać i posiekać. Paprykę (oczyszczona) i
pomidory opłukać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Fasolę opłukać
(nie moczyć). Czosnek, fasole i 1 posiekaną cebulę wrzucić do garnka, zalać
wodą i gotować pod przykryciem 20 min. Dodać smalec, sól i dalej gotować (ok. 2 godz.),
aż fasola będzie miękka. Boczek usmażyć na patelni na rumiano i przełożyć
na
talerz. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć paprykę i pozostałą cebule,
doprawić solą, pieprzem, chili, dodać liść laurowy, oregano i natkę pietruszki (1
łyżeczkę natki zostawić do
posypania), wymieszać i smażyć 2 min. Następnie dodać pomidory i
2/3 fasoli, dusić dalsze 2 min. Pozostałą fasolę rozetrzeć, dodać do warzyw i
dusić jeszcze 10 min. gotowa fasole przełożyć do
salaterki lub wazy, posypać boczkiem i natka. Przepis
(wielokrotnie wypróbowany) pochodzi z Kuchni z 1996 r.
wg Marzena - przepis z sieci
LENIWE GOŁĄBKI
1/2 kg mielonego mięsa, 1/2 główki średniej białej kapusty, 4 jajka, 6
łyżek kaszy manny, 1 torebka ugotowanego na półtwardo ryżu, bulka tarta, 1
cebula, sól, pieprz
Kapustę poszatkować drobno jak na bigos, cebule pokroić w kosteczkę -
zesmażyć na złoto, dodać do mięsa. Dodać ryz, jaja, kaszę, posolić, popieprzyć,
można dodać vegety jak ktoś lubi zamiast soli.
Uformować z masy kotlety - trochę większe niż mielone, obtoczyć delikatnie w
bułce i obsmażyć na zloty kolor z dwóch stron. Tak podsmażone "kotlety" wkładamy
do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, zalewamy sosem pomidorowym (tutaj sos
przyrządzamy według upodobań), pieczemy pod przykryciem w piekarniku ok. 1,5 h.
Z takiej proporcji otrzymamy ok. 20 oszukanych gołąbków.
Polecam, jadłam, są pyszne.
MechaGodzilla
OGÓRKI Z MUSZTARDĄ
80 dag ogórków, 1/3 szklanki oleju sojowego, do 2 łyżek musztardy, sok lub
zaprawa cytrynowa, sól, pieprz, cukier, 4 łyżki posiekanej
zieleniny (pietruszka i estragon), majeranek, szałwia, bazylia
Ogórki obrać, pokroić w kostkę w przypadku grubych przeciąć i wydrążyć
pestki z luźnym miąższem, włożyć do wrzącej, osolonej wody 3-4 minuty
gotować, odcedzić. Musztardę ucierać dolewając olej dodać przyprawy. Ostudzone
ogórki wymieszać z sosem i zieleniną.
Dwarazkia- przepis z sieci
CUKINIA NADZIEWANA
Małe cukinie
Nadzienie : 1/2 kg mięsa mielonego, 2 łyżki przecieru pomidorowego,
majeranek, bazylia, pieprz, sól, żółty ser do zapiekania, cebula, trochę oleju
Na oleju zeszklić cebule pokrajaną w kostkę, dodać przecier pomidorowy
, chwilę smażyć. Do
tego dodać mięso mielone, przyprawy i zioła , można troszkę kapnąć
wody, żeby się nie przypaliło , lekko podsmażyć. Cukinie umyć, pokroić na
pół wzdłuż, wydrążyć. Podsmażone mięso nałożyć do wydrążonej
cukini, posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec, aż
ser będzie przypieczony (30 minut).
Można zalać sosem pomidorowym i zapiekać ok 25 minut.
."Jola
PYZY Z MIESEM
Zależnie od ilości, jaka chcesz osiągnąć, tyle potrzeba surowych
ziemniaków. Najlepiej te ziemniaki (i najłatwiej w ten sposób),
przepuścić przez sokowirówkę. Do wiórek z ziemniaków wbić
jajko lub jajka jeżeli duża ilość, osolić, popieprzyć, dodać zwykłej mąki.
Zamieszać. Soku, który pozostał po pyzach absolutnie nie wylewać! pozwolić mu
się ustać, i po jakiś 30-45 minutach zlać bardzo ostrożnie z wierzchu. Na dnie powinien
osiąść krochmal, który dodajemy do ciasta -cały, który się osiadł. Uwaga - im
więcej się osiądzie tym lepiej dla ciasta. Ciasto powinno dać
się ulepić w ręce, nie powinno być za gęste, wiec nie dodawaj za dużo zwykłej
mąki. Musisz zrobić próbę na gorącej wodzie, jak
ciasto się rozpada po 3 minutach gotowania to dodaj mąki, lub nawet trochę mąki ziemniaczanej.
Nadzienie:
Zwykle mielone mięso, pieprz, sól, jedno jajko, chyba że duża ilość mięsa, wtedy 2.
Wykonanie: Rozłożyć ciasto na ręce i nadziać mięsem. Formować coś w rodzaju
piłki do footballa, uważać
aby mięso było dobrze zakryte w cieście. Gotować na wrzątku, w kipiącej wodzie. Pyza surowa ma kolor siny, jak
się ugotuje ma
ona kolor szary. Spróbować po jakies 7-10 minutach jedna pyze
czy jest już ugotowana w środku. Dogotować w miarę potrzeby.
Ewa - przepis z sieci
ZAPIEKANKA
Ziemniaki, mięso mielone ( lub drobno pokrojona jakaś kiełbasa, np. salami ), kapusta kiszona,
jabłka
Ziemniaki ugotować i zetrzeć czy tez zgnieść na puree; mięso obsmażyć z ulubionymi przyprawami na
brązowy kolor; kapustę - jeśli jest zbyt kwaśna - opłukać; jabłka obrać,
wydrążyć środki, pokroić w poprzek na plasterki i obsmażyć lekko na maśle
na jasny brązowy kolor. Przygotować naczynie żaroodporne ( lub jakąś inna brytfankę
), natłuścić i obsypać bulka tarta. Następnie układać warstwami: ziemniaki
puree, mięso, jabłka, kapustę. Ilość
produktów zależy od apetytu i wielkości naczynia do zapiekania. Oczywiście,
przyprawić do smaku solą, pieprzem itp. Na ostatnia warstwę posypać bułkę tarta.
Zapiekać w temp. ok. 180 - 200° C
przez jakieś 30 min ( do momentu, aż bulka na wierzchu będzie miała ładny, brązowo-zloty kolor ).
Jeśli ktoś nie lubi takich
kombinacji z jabłkiem, można je ominąć lub zastąpić np. cebulka
czy innym warzywkiem.
Danka
- przepis z sieci
ZIEMNIAKI NAFASZEROWANE
Chude mielone mięso jak na kotlety (bardziej: jak na kołduny),
bez bulki w środku. Do środka trochę czosnku, majeranku (moim
zdaniem obowiązkowy). Tym farszem z surowego mięsa nadziewamy wydrążone za pomocą
łyżeczki do herbaty surowe ziemniaki, które
wraz z tym, co zostało wydrążone, układamy w garnku i długo
dusimy w prostym, rzadkim sosie pomidorowym, do którego warto włożyć
ząbek czosnku, cebule i liść laurowy. Uwaga: łatwo można przypalić. Podajemy polane sosem, w
którym się dusiły, najbardziej
smakuje mi z kiszona kapusta.
Piotr-
przepis z sieci
Copyright (c) 1996-2003 DanaB/ NetGate
Strona aktualizowana 06.03.2003