Opowie¶ci znad talerza  Okolica na talerzu  Księga go¶ci  Napisz do mnie Adresy kuchenne
   BABY MAZURKI PASCHA SERNIKI TORTY CIASTA

MARCINKI

Proporcja na ok. 25 sztuk
2 szklanki m±ki (ok. 500 g), kopiasta łyżka masła (50 g), 40 g drożdży, ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 żółtka, szczypta soli, 1 kostka (250 g) bardzo zimnego masła;
tłuszcz do wysmarowania blachy, nieco m
±ki do wałkowania, 1 żółtko i łyżka mleka do smarowania ciastek;
NADZIENIE ORZECHOWE: 150 g zmielonych orzechów włoskich,  150gzmielonych migdałów, 1 łyżka tartej bułki, 2 łyżki cukru pudru, 2 jajka

CIASTO: drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżeczkę m
±ki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić zaczyn do wyro¶nięcia, aż podwoi swoj± objęto¶ć. Masło roztopić. Żółtka ubić z cukrem na puszyst± masę. Dodać do m±ki zaczyn drożdżowy, ubite żółtka. Wyrobić ciasto, dolewaj±c w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być nieco gę¶ciejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Włożyć do miski, lekko posypać m±k± i przykryć ¶ciereczk±. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie na oprószonej m±k± stolnicy rozwałkować na prostok±t (25x35 cm). Zimne masło poci±ć na plastry, położyć na ¶rodku rozwałkowanego ciasta, ciasto pozaginać i zakryć nim całkowicie masło. Rozwałkować ciasto do poprzedniej wielko¶ci, złożyć na 3 czę¶ci i jeszcze raz rozwałkować. Poskładać i odstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze 2 razy, za każdym razem chłodz±c przez 1/2 godziny.
NADZIENIE : Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy i tart
± bułkę. Białka ubić na sztywn± pianę i delikatnie wymieszać z orzechami.
Ciasto rozwałkować dosyć cienko, radełkiem lub bardzo ostrym nożem pokroić na nieduże trójk
±ty. Na połowę trójk±tów nałożyć masę orzechow± i przykryć drug± połow± trójk±cików.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia wysmarowanym masłem, ułożyć marcinki i odstawić na 20 minut do wyro¶nięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wyro¶nięte ciastka posmarować żółtkiem rozm
±conym z mlekiem, uważaj±c, by nie skleić brzegów, bo ciastka nie polistkuj± się ładnie. Piec ok. 20 minut. Można polukrować i posypać posiekanymi, podpieczonymi migdałami.

wg przepisu  Bożenki Baneckiej z Poznania


Copyright (c) 1996-2004 DanaB
Strona aktualizowana 0
8.05.2004