Opowieści
znad talerza
Okolica na talerzu
Księga
gości
Napisz
do mnie
Adresy kuchenne
Boże
Narodzenie
Wigilia...
W polskich domach Wieczerza Wigilijna jest niezwykle uroczystą, postną kolacją. Prawdziwą wieczerzą. W różnych rejonach Polski obowiązują różne potrawy, ale wszędzie pojawiają się ryby, grzyby, mak i bakalie.
W moim domu rodzinnym obowiązywał zestaw wołyński (mama pochodzi spod Równego, tata z Rudek w okolicach Lwowa). W moim domu już musieliśmy wypracować kompromis wołyńsko - poznański (mój mąż jest Poznaniakiem od pokoleń). Powstał zestaw baniolski, który ciągle jeszcze ewoluuje, choć minimalnie. Jacek nie cierpi karpia, Borys nie może jeść śledzi, ja kapustę muszę mieć przyprawioną na półsłodko, na szczęście Tomcio je wszystko. Powoli ustalamy obowiązkowe i niezmienne menu. Tworzymy tradycję dla naszych dzieci i wnuków (daj Boże).
Wszystkim odwiedzającym moją stronę życzę pogodnych, radosnych i smakowitych Świąt Bożego Narodzenia !
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() serniki, bakalie, owoce, orzechy |
Tradycje i obyczaje wigilijne to ogromny rozdział w kulturze polskiej. Proponuję obejrzenie kilku stron na innych serwerach.
Boże Narodzenie po szwedzku
Katolickie obrzędy świąteczne
Obyczaje wigilijne na całym świecie
Świętowanie po polsku"
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
WIGILJE proponowane przez znakomite polskie propagatorki "zdrowego, a zarazem wykwintnego żywienia" na początku XX wieku. (Nadesłane przez Władysława Łosia)
Lucyna Ćwierciakiewiczowa : |
Skromna wieczerza wigilijna Marii Monatowej |
Wystawna wieczerza wigilijna wg Monatowej: Barszcz z uszkami Zupa grzybowa Vol-au-vent z ryb Turbot "au vin blanc" Groszek zielony z grzankami Szczupak nadziewany sardelami Sałata japońska Tort hiszpański |
![]()
SANDACZ PO POLSKU Z JAJAMI
1 kg sandacz oczyścić, posolić, włożyć do wanienki do gotowania ryb grzbietem do góry, zalać wodą, dodać 2-3 marchewki, 1-2 pietruszki, 1 por, 1/4 selera, 2 listki laurowe, 4 ziarenka pieprzu i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem bardzo powoli ok. 20 minut. Gdy sandacz miękki, wyłożyć na półmisek i obficie polać rozpuszczonym masłem wymieszanym z 2 ugotowanymi na twardo i drobno pokrajanymi jajami. Rybę ugarnirować ugotowanymi jarzynami, resztę sosu podać w sosjerce.
![]()
MAK WIGILIJNY DO KLUSECZEK
1 1/2 szklanki maku, 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 łyżki miodu, po 1 łyżce pokrojonych migdałów, orzechów laskowych, włoskich, fig, suszonych moreli, smażonej skórki pomarańczowej, opłukanych rodzynek, olejek migdałowy. Mak sparzyć wrzątkiem, pozostawić do osączenia na noc, następnie zmielić 3 razy maszynką z gęstym sitem. Wymieszać z bakaliami, można dodać kieliszek rumu. Podawać z kluseczkami z ciasta pierogowego lub łamańcami.
Copyright (c) 1996-2003 DanaB/ NetGate