Opowieści znad talerza  Okolica na talerzu
 Księga gości  Napisz do mnie Adresy kuchenne

  Boże Narodzenie

Wigilia...
W polskich domach Wieczerza Wigilijna jest niezwykle uroczystą, postną kolacją. Prawdziwą wieczerzą. W różnych rejonach Polski obowiązują różne potrawy, ale wszędzie pojawiają się ryby, grzyby, mak i bakalie.
W moim domu rodzinnym obowiązywał zestaw wołyński (mama pochodzi spod Równego, tata z Rudek w okolicach Lwowa). W moim domu już musieliśmy wypracować kompromis wołyńsko - poznański (mój mąż jest Poznaniakiem od pokoleń). Powstał zestaw baniolski, który ciągle jeszcze ewoluuje, choć minimalnie. Jacek nie cierpi karpia, Borys nie może jeść śledzi, ja kapustę muszę mieć przyprawioną na półsłodko, na szczęście Tomcio je wszystko. Powoli ustalamy obowiązkowe i niezmienne menu. Tworzymy tradycję dla naszych dzieci i wnuków (daj Boże).

Wszystkim odwiedzającym moją stronę życzę pogodnych, radosnych i smakowitych Świąt Bożego Narodzenia !


Zestaw wołyński
barszcz z uszkami
karp w galarecie
śledzie wandowe
śledzie w zalewie miodowej
rolmopsy na sposób Dziadka
pierogi z kapustą i grzybami
kapusta z grzybami
karp smażony, surówka z kiszonej kapusty
mak z kluseczkami
kompot z suszu
keks piernik makowiec z sernikiem
strucla makowa, owoce, orzechy
Zestaw baniolski
barszcz z uszkami
śledzie wandowe
śledzie w sosie pomarańczowym
pierogi z kapustą i grzybami
sandacz smażony
kapusta z grzybami
łamańce z makiem
kompot z suszonych moreli, fig i gruszek
keks, strucla makowo-czekoladowa, pierniki,
serniki, bakalie, owoce, orzechy
Tradycje i obyczaje wigilijne to ogromny rozdział w kulturze polskiej. Proponuję obejrzenie kilku stron na innych serwerach.
Boże Narodzenie po szwedzku
Katolickie obrzędy świąteczne
Obyczaje wigilijne na całym świecie
Świętowanie po polsku"

 

WIGILJE proponowane przez znakomite polskie propagatorki  "zdrowego, a zarazem wykwintnego żywienia" na początku XX wieku. (Nadesłane przez Władysława Łosia)
 

Lucyna Ćwierciakiewiczowa :
Sago na winie 
Zupa migdałowa
Paszteciki z ryb we francuskim cieście
Szczupak z pietruszkowym sosem i garniturem
Makaron zapiekany z parmezanem
Jarmuż z kasztanami
Pierożki kruche z jabłkami
Legumina makowa
Jabłka, pierniki, orzechy, bakalie
Skromna wieczerza wigilijna Marii Monatowej
Zupa migdałowa 
Zupa grzybowa
Karasie w śmietanie
Gołąbki  ryżem i z grzybami
Sandacz smażony z sałatą
Szarlotka w kruchym cieście
Wystawna wieczerza wigilijna wg Monatowej:
Barszcz z uszkami
Zupa grzybowa
Vol-au-vent z ryb
Turbot "au vin blanc"
Groszek zielony z grzankami
Szczupak nadziewany sardelami
Sałata japońska
Tort hiszpański


SANDACZ PO POLSKU Z JAJAMI
1 kg sandacz oczyścić, posolić, włożyć do wanienki do gotowania ryb grzbietem do góry, zalać wodą, dodać 2-3 marchewki, 1-2 pietruszki, 1 por, 1/4 selera, 2 listki laurowe, 4 ziarenka pieprzu i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem bardzo powoli ok. 20 minut. Gdy sandacz miękki, wyłożyć na półmisek i obficie polać rozpuszczonym masłem wymieszanym z 2 ugotowanymi na twardo i drobno pokrajanymi jajami. Rybę ugarnirować ugotowanymi jarzynami, resztę sosu podać w sosjerce.


MAK WIGILIJNY DO KLUSECZEK
1 1/2 szklanki maku, 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 łyżki miodu, po 1 łyżce pokrojonych migdałów, orzechów laskowych, włoskich, fig, suszonych moreli, smażonej skórki pomarańczowej, opłukanych rodzynek, olejek migdałowy. Mak sparzyć wrzątkiem, pozostawić do osączenia na noc, następnie zmielić 3 razy maszynką z gęstym sitem. Wymieszać z bakaliami, można dodać kieliszek rumu. Podawać z
kluseczkami z ciasta pierogowego lub łamańcami.


Copyright (c) 1996-20
03 DanaB/ NetGate